Zo kies je de juiste saus bij elk type pasta
Een handig overzicht
Wanneer je zin hebt in een lekker pastagerecht, is het belangrijk om te weten welke saus je bij welk type pasta serveert. Want bij een dunne pasta hoort nu eenmaal een ander sausje dan bij een holle variant. Dit handig overzicht kan niet ontbreken in de keuken van elke pastalover.
Zoals op elk potje een deksel past, hoort bij elke pasta de perfecte saus. Natuurlijk bestaan er duizend-en-één pastasoorten. Daarom hanteren we drie gouden regels om te bepalen welke saus het lekkerst is bij jouw type pasta:
- Bij grove, dikkere pasta geef je een stevige vleessaus.
- Dunne pasta is lekker met een licht sausje op basis van olie of tomaat.
- Holle pasta combineer je met een saus met veel stukjes: groenten en vlees.
Dit is de beste saus bij jouw pasta
- Tagliatelle, een brede pastasoort, past perfect bij een rijke vleessaus zoals een bolognese of een lichte saus met schelpdieren.
- Korte geribbelde pasta als penne rigate serveer je met een goedgevulde saus van groenten en vis of vlees. Dankzij de groefjes blijft de saus aan de pasta kleven.
- Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld.
- De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus, kaassaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus.
- Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade. Je kunt ze makkelijk door elkaar husselen met andere ingrediënten zonder dat de pasta breekt.
- Bij pastaschelpen serveer je best ragù of een andere rode saus.
- Orecchiette serveer je met sauzen op basis van groenten.
- Orzo is heerlijk in combinatie met sauzen op basis van bouillon.
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!