Meest recente artikelen

Ken je deze soorten munt al?

Zeg niet zomaar munt

Ken je deze soorten munt al? Artikel

Munt is een lekker frisse toevoeging aan heel wat gerechten, maar wist je dat er een heleboel verschillende soorten munt bestaan?

Groene vs. pepermunt

Er zijn twee belangrijke muntfamilies: groene en pepermunt. Beide stammen af van de oermoeder der munt: akkermunt. Vervolgens zijn er tal van kruisingen gebeurd, onder meer met watermunt. Dat is munt die je vaak in het wild aan waterplassen terugvindt. Akkermunt evolueerde ook naar boerenmunt, die herken je aan de wollige blaadjes, zoals bij fruitmunt. Watermunt evolueerde op haar beurt naar pepermunt. Groene munt ken je vooral van thee of mojito. Denk aan Marrakesh- of sweet mojitomunt. Hun blaadjes geven smaak af in zowel drankjes als gerechten. Dankzij hun aroma zijn ze ideaal om te gebruiken als afwerking. Hun smaak is namelijk zachter dan die van pepermunt. Pepermunt is veel intenser van smaak. Het is de munt die typisch gebruikt wordt voor een frisse adem. Je kunt er thee van maken, maar vaker wordt pepermunt gebruikt om olie uit te winnen voor onder meer keelmuntjes.

Ananasmunt

Ananasmunt is een kruising tussen akkermunt en watermunt en herken je aan de groen met geel-witte blaadjes, vandaar de naam. Deze munt is bijzonder zacht van smaak, maar wel erg decoratief. Probeer de blaadjes eens bij een appelgerecht.

Appelmunt

Laat je niet misleiden door de naam, want deze munt smaakt totaal niet naar appel. Hoewel ze lijkt op de Marrakesh-munt, is ze meer verwant met peper- dan met groene munt. Dankzij de zachte smaak is deze variant een echte allrounder bij gerechten.

Aardbeimunt

De enige fruitmunt die smaakt zoals de naam laat vermoeden. Aardbeimunt doet zowel qua geur als qua smaak denken aan aardbeiyoghurt.

Marrakesh-munt

Deze groene munt is dieper van smaak dan de klassieke groene munt. Door het grovere blad is het lastiger om er gerechten mee af te werken, maar het maakt deze munt wel goed geschikt voor thee of om versneden te gebruiken in warme bereidingen, zoals couscous.

Sweet mojito-munt

Sweet mojito-munt is natuurlijk de ideale smaakmaker voor je mojito, maar heeft zo'n lekkere smaak dat ze ook perfect is om erwtjes, yoghurt of Indiase bereidingen een frisse toets te geven.

Citroenmunt

Pepermunt zou je niet meteen associëren met citrus, maar deze variant heeft dus wel een citrustoets. Extra leuk: deze munt is eerst dieppaars van kleur en wordt ten slotte groen.

Chocolademunt

Chocolademunt dankt haar naam niet aan haar smaak, maar wel aan het feit dat het de geprefereerde munt is om te gebruiken in After Eight-chocolaatjes. Pepermunt is immers ontzettend goed voor de vertering. Je zou er ook thee van kunnen zetten, maar dan waan je je al snel in een wellness.

Pisa-munt

Deze munt lijkt op sweet mojito, maar heeft een diepere smaak. Daardoor zijn de blaadjes ideaal voor hartige bereidingen.

Zwitserse munt

Een lekkere pepermuntvariant die niet te veel naar King-muntjes smaakt, waarvoor traditioneel zwarte pepermunt wordt gebruikt. Het maakt deze munt ideaal voor thee en dressings én om gerechten mee af te werken. Zwitserse munt is trouwens ook een van de kruiden die aan Ricola-pastilles worden toegevoegd.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen