Meest recente artikelen

Klassieke sauzen voor kerst

Met behulp van deze video's krijg jij ze ook in de vingers

Klassieke sauzen voor kerst Artikel

Bij een lekker stukje vlees of vis, ja zelfs bij een veggie gerechtje, hoort een lekkere saus. Met deze klassiekers maak je je feestgerechtjes helemaal af!

Van wittewijnsaus bij een stukje vis tot portosaus bij een stukje wild: met deze klassieke koude en warme sauzen in je repertoire kan je kerstmenu niet de mist in gaan. En vergeet ook de zelfgemaakte mayonaise voor bij de kroketjes niet! Start de video's een voor een door op de play-knop te klikken.

Koude sausjes

Cocktailsaus

Werk je glaasje garnaalcocktail af met zelfgemaakte cocktailsaus en maak je voorgerecht nóg lekkerder! De cocktailsaus is trouwens ook heel lekker als sausje voor bij dipgroenten.

Mayonaise

Is het feest? Dan maak je je mayonaise zelf, toch? Het is nog geen vijf minuten werk en écht de moeite waard. Lekker bij allerlei salades, zoals bijvoorbeeld witloofsalade, maar wij dippen er ook graag de kroketjes in!

Honing-mosterddressing

Staat er een salade op het kerstmenu? Mosterd en honing gaan prima samen met de meeste herfst- en winteringrediënten. Pittig en zoet tegelijk, en toch nét iets meer dan een klassieke vinaigrette.

Warme sauzen

Vissaus

Een eenvoudig sausje dat smaakt bij elke soort (warme) vis. Of je nu gaat voor een stukje gebakken vis of voor een vispannetje. Ook de verfijnde wittewijnsaus die je iets verderop vindt, is daar trouwens heerlijk bij.

Vleesjus

Een lekkere vleesjus maken is méér dan gewoon je pan blussen met water. Maak ze een keer op deze manier. Dit simpele sausje smaakt bij elke soort gebakken vlees.

Peperroomsaus

Lekker bij biefstuk, varkenshaasje of gebakken kipfilet, maar ook bij een feestelijk stukje hertenmedaillon, bijvoorbeeld.

Rodewijnsaus

Côte à l'os, tournedos, een stukje gebraadeend, hert of everzwijn: ze smaken eens zo lekker met een rodewijnsausje erbij. Ga niet zomaar voor de allergoedkoopste wijn in het rek, maar kies er eentje die je graag drinkt: de wijn bepaalt de smaak van je saus.

Wittewijnsaus

Lekker verfijnd bij een feestelijk visgerecht of bij gebakken scampi's of sint-jakobsvruchten. Maar ook bij kip en kalkoen is dit sausje erg lekker. Of wat denk je van ravioli met krab in wittewijnsaus?

Portosaus

Lekker zoet en fijn van smaak, portosaus is een echte feestklassieker. Lekker bij rood vlees, allerlei wild of bij vegetarisch noten'gebraad'.

Champignonroomsaus

Niet te veel toeters en bellen, maar gewoon een lekkere allroundsaus, lekker bij zowel orloffgebraad als een feestelijke pasta? Dan maak je toch gewoon champignonroomsaus? Om het extra feestelijk te maken kun je boschampignons gebruiken.

Archiducsaus

Een champignonsaus maar dan éxtra verfijnd, dat is archiducsaus. Lekker bij kalkoengebraad, bijvoorbeeld.

Jagersaus

Een rijkelijke saus met champignons en spekjes: jagersaus maakt van een eenvoudig stukje vlees zoals kip of konijn meteen iets feestelijks.

Sauzen met fruit

Veenbessensaus

Ja, je kunt ze in een bokaaltje kopen. Maar veenbessensaus is écht niet moeilijk om zelf te maken. Probeer het eens en vul er je appeltjes mee. Of serveer ze bij wild of bij een feestelijk gehaktballetje.

Frambozencoulis

Een eenvoudig dessertje ziet er meteen mooi afgewerkt uit met wat frambozencoulis en een beetje vers fruit. In de winter verse frambozen kopen om saus van te maken wordt een dure bedoening, maar gelukkig lukt dit even goed met diepvriesframbozen.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen