Deze kruiden mogen absoluut niet ontbreken in je voorraadkast
Onmisbare smaakmakers
Raak jij niet wegwijs in het kruidenaanbod? Wij vroegen aan Karolien Olaerts - kruidenliefhebber van het eerste uur - welke kruiden zeker niet mogen ontbreken in je voorraadkast.
Wil je graag smaakvolle gerechten klaarmaken, dan haal je best een heleboel kruiden en specerijen in huis. Maar welke kruiden zijn echte must-haves? Wij vroegen het aan chef en voedingsdeskundige Karolien Olaerts.
Het antwoord van Karolien
"Karola's Kitchen draait inderdaad niet alleen om groenten, maar minstens evenveel rond kruiden. Specerijen zorgen ervoor dat je eenzelfde groente toch op heel andere manieren kunt brengen. Handig als je graag, zoals ik, seizoensgebonden kookt! Zo smaakt die pompoen tijdens het pompoenseizoen toch elke keer weer wat anders. Een andere reden waarom ik kwistig ben met kruiden: ik gebruik nooit vlees in mijn recepten. Vlees zorgt – in de meeste gevallen – voor veel smaak, dankzij het relatief hoge vetgehalte. In een veggie gerecht moet je hier naar mijn mening wat voor compenseren, om de smaakpapillen evenveel te prikkelen. En daarvoor zet ik kruiden in! Een onmisbare specerij hierbij is gerookt paprikapoeder, niet te verwarren met gewoon paprikapoeder. De gerookte smaak doet (op een subtiele manier) denken aan vlees, wat maakt dat ik een veggie spaghettisaus en chili sin carne makkelijk verkocht krijg aan vleeseters. Andere kruiden die ik vaak en graag gebruik, zijn oregano, basilicum, rozemarijn, komijn, kurkuma en kaneel. Met die collectie kom je al een heel eind!"
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!