Zijn plantaardige alternatieven voor yoghurt gezond?
Kokos, soja, amandel, haver...
Yoghurt op basis van soja, haver of amandel zijn superhandig voor wie lactose-intolerant is of veganistisch wil eten. Maar zijn plantaardige alternatieven voor yoghurt wel even gezond? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: zijn plantaardige alternatieven voor yoghurt gezond?
Het antwoord van Karolien
Is plantaardige yoghurt gezond?
"Er zijn intussen verschillende plantaardige alternatieven op de markt, geschikt voor wie geen zuivel kan of wil eten. Maar er is wel een verschil in voedingswaarde. Gewone yoghurt bevat per 100 gram ongeveer 3,5 à 4,5 gram eiwitten. Sojayoghurt komt hier het dichtst in de buurt."
Sojayoghurt komt in de buurt
"Soja is een peulvrucht rijk aan eiwitten, die alle aminozuren bevatten die noodzakelijk zijn voor de mens. Dat is eerder uitzonderlijk voor een plant. Kies je uit verschillende sojayoghurts, kijk dan op de ingrediëntenlijst naar de hoeveelheid toegevoegde suikers. Opties die maximaal 5 gram suiker per 100 gram bevatten, zijn prima en komen overeen met de dierlijke variant."
Wat met kokos-, haver- en amandelyoghurt?
"Kokosyoghurt scoort op vlak van voedingswaarde dan weer niet zo goed. Er zit veel verzadigd vet in en vaak bijna geen eiwitten. Alternatieven met haver en amandel hebben vaak een basis van kokos, met de bijhorende zwakkere voedingswaarden. Soja steekt er zeker met kop en schouders bovenuit als voedzaamste alternatief. Uiteraard is dit enkel van tel als je geen soja-allergie hebt én sojayoghurt lekker vindt."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!