Waarom koken mijn aardappelen altijd over?
En hoe voorkom ik het?
Niets zo vervelend als je kookvuur dat volledig tilt slaat nadat je aardappelen zijn overgekookt. Hoe dit komt en hoe je het kunt voorkomen, lees je hier.
Aardappelen die overkoken: hoe komt dat?
Tijdens het koken van aardappelen gebeurt er een interessante chemische verandering met het zetmeel dat ze bevatten. Wanneer de aardappelen worden verwarmd, begint het zetmeel in de cellen van de aardappel op te zwellen. Dit houdt in dat zetmeelkorreltjes in de aardappel openbarsten en vocht opnemen, waardoor de aardappel zachter en smeuïger wordt. Het zetmeel gaat er ook voor zorgen dat het water troebel wordt en er schuimvorming optreedt, wat overkoken kan veroorzaken.
Daarnaast kan het zijn dat je aardappelen overkoken doordat de temperatuur van het water te hoog is. Wanneer het water kookt, vormen zich bubbels van waterdamp onder het oppervlak. Als de hitte te hoog is en de warmte niet snel genoeg kan ontsnappen, kunnen deze bubbels zich opbouwen en uiteindelijk overkoken.
Hoe voorkom ik het?
- Zorg ervoor dat je aardappelen zo kort mogelijk moeten koken. Dat doe je door ze in gelijke stukken te snijden, zodat ze ook gelijkmatig gaar worden.
- Gebruik een kookpot die groot genoeg is zodat de aardappelen volledig bedekt zijn met een laagje water, zo'n 2 cm boven de aardappelen.
- Zet het vuur niet te hoog: de aardappelen koken op laag tot middelhoog vuur is voldoende. Je kunt beginnen op hoog vuur, maar zet zodra het water kookt het vuur wat lager.
- Voeg een snufje zout of een klontje boter toe aan het kookwater, of leg (net zoals bij pasta) een houten lepel over de kookpot: die breekt de oppervlaktespanning van het water waardoor het minder snel overkookt.
- Zet het deksel schuin op de kookpot zodat de warmte weg kan en het water niet te hard gaat koken.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!