Welke olijfolie staat er op jouw aanrecht?
Dit is de allerbeste!
In de winkel vind je verschillende soorten olijfolie. Waar moet je op letten zodat je de beste in huis haalt? Met deze tips scoor je de allerbeste fles of blik.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen extra vierge, geraffineerde en gemengde olijfolie.
- De extra vierge olie van eerste persing is het duurst en heeft de meest pure smaak: lekker fruitig en hij prikt vaak wat in de keel. Hij wordt het vaakst gebruikt voor koude bereidingen als salades.
- De geraffineerde variant is door z'n hoge rookpunt beter geschikt om te bakken en braden. Dit is de 'gewone' olie die je vaak onder het huismerk van de supermarkt kunt terugvinden.
- Na de pluk worden de olijven binnen 24 uur geperst. Er komt olie uit het vruchtvlees én uit de pitten.
- De bekendste soort komt uit Italië, maar andere landen aan de Middellandse Zee maken ook olijfolie van topkwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan Spanje, Griekenland, Turkije en Marokko.
- Tot slot eentje voor de durvers: wist je dat deze olie het ook goed doet in enkele zoete combinaties? Combineer eens met aardbei, lychee, groene thee of vanille-ijs.
Hoe koop je de beste olijfolie?
Er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten wanneer je op zoek gaat naar een olijfolie van goede kwaliteit. Kun je deze vijf criteria afvinken? Dan heb je de allerbeste kwaliteit te pakken!
- Koop 'm in donkere glazen flessen, terracotta of blik. Doorzichtig glas doet de kwaliteit van de olie afnemen.
- Kwalitatieve olijfolie uit Italië heeft ook altijd een oogstdatum. Die staat vermeld staat op de fles.
- Op flessen hoog-kwalitatieve olie staat bovendien aangegeven van welke soort olijven de olie gemaakt is.
- Op de beste flessen vind je ook terug in welke specifieke regio in Italië de olie gemaakt is.
- De allerlekkerste is de 'olio extra vergine' van eerste persing. Deze olijfolie heeft de meest verfijnde smaak.
Zet 'm op een podium met deze recepten
Wil je die lekkere olijfolie goed tot z'n recht doen komen? Deze gerechten zetten 'm in het middelpunt van de belangstelling. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!