Meest recente artikelen

RECEPT: hartig paasbrood met tomaatjes en pesto

Maak het zelf of ga er lekker van smullen in de Antwerpse bakkerij Funk.

RECEPT: hartig paasbrood met tomaatjes en pesto Artikel
Samen met Looye

Nog op zoek naar een lekker receptje voor de gezelligste brunch van het jaar? Deze hartige luxe paasstol met Looye Honingtomaten en verse groene pesto mag absoluut niet ontbreken op jouw paasbrunchtafel!

Bereidingstijd: 180 min.
Voor 4 tot 6 pers.

Ingrediënten:

• 90 g roomboter op kamertemperatuur
• 280 g tarwebloem
• 7 g instantgist
• 1 tl fijne kristalsuiker
• 1 ei
• 75 ml slagroom
• 100 ml water
• halve tl zout
• 2 el olijfolie
• 45 g verse groene pesto
• 100 g Looye Honingtomaten
• 2 el amandelschaafsel

Bereiding:

1. Roer de gist en suiker door de bloem in de mengkom van een standmixer.
2. Maak een kuiltje in de bloem en doe het halve ei erin.
3. Verwarm de slagroom en ¾ van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet mee in het kuiltje. Mix 1 à 2 minuten met de deeghaak op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.
4. Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten, of tot het soepel en zacht aanvoelt.
5. Voeg het zout toe aan het deeg en doe er vervolgens beetje voor beetje al mixend 2/3 van de boter bij. Voeg de volgende hoeveelheid boter pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt 5 à 6 minuten.
6. Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf er een beetje olie over.

©FUNK

7. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat het 1 uur op een warme plek rijzen.
8. Druk het gerezen deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een ovaal met 1,5 cm dikte.
9. Smeer de pesto over het deeg.
10. Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor ¾ deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat.
11. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op kamertemperatuur nog 1 uur rijzen.
12. Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de rest van de boter en bestrijk de paasstol ermee. Bestrooi hem tot slot met het amandelschaafsel.
13. Bak het brood in het midden van de oven in 25 à 35 minuten goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.

 

3 tips om het beste uit je paasstol te halen:

• Serveer de plakken stol met extra Looye Honingtomaten, olijfolie en verse rozemarijn.
• Vervang de slagroom in dit recept eventueel door volle melk.
• Heb je nog een stukje over? Snijd het in plakken en vries ze in. Zo blijft de stol tot minimaal een maand goed.

Geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Koop dan de Looye paasstol bij Bakkerij Funk in Antwerpen! Van 22 tot 31 maart verkoopt deze trendy bakkerij een overheerlijke Funk-versie van de traditionele paasstol met verrassende Looye Honingtomaten. Perfect voor jouw paasbrunch!

Wat onderscheidt een Honingtomaat van een gewone tomaat?

• Slechts 20 % tot 25 % van de teelt van Looye verdient na strenge smaaktesten de eretitel Looye Honingtomaten: tomaten met zowel een geweldig uiterlijk als de heerlijke smaaksensatie van fris, honingzoet, stevig met een zachtzure twist.
• Zelfs met je ogen dicht kan je de Looye Honingtomaten herkennen. Een tros Looye Honingtomaten verspreidt namelijk een unieke, heerlijke geur waarin je jonge bladeren, honing en het aroma van rozen herkent.
• Elke tros Looye Honingtomaten begint als een mooie bos gele bloemen. De hommels in de kassen van Looye bestuiven de bloemen, waardoor ze in acht weken tijd transformeren naar een prachtige tros met mooie rode tomaten.

Looye Kwekers

• Looye is sinds 1946 uitgegroeid tot een van de bekendste en meest geliefde tomatenmerken van Nederland, Duitsland en België.
• Looye staat bekend om haar Honingtomaten, Looye JOYN tomaten en sinds kort de Looye To Go tomaten.
• Smaak zit bij Looye in het hart van het familiebedrijf. Ze willen zoveel mogelijk mensen van álle generaties samen laten genieten van smaakvolle tomaten.
• Looye werkt met oog voor elkaar, met oog voor de natuur en met oog voor detail. In de serres waar het elke dag zomer is, worden de Looye tomaten met veel aandacht het hele jaar door geteeld.
• Het resultaat? Onweerstaanbare tomaten die overtuigen dankzij de hoge kwaliteit en heerlijke smaak. En zoals Looye zelf zegt: Proeven is geloven!

Meer info op looye.com

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen