Meest recente artikelen

6 dingen die je beter vermijdt als je soep invriest

Veelvoorkomende foutjes

6 dingen die je beter vermijdt als je soep invriest Artikel

Het invriezen van soep is een gemakkelijke manier om maaltijden voor te bereiden en voedselverspilling te voorkomen. Al zijn niet alle ingrediënten even goed om in te vriezen en zijn er wel een aantal dingen die je best kunt vermijden.

Zuivelproducten

Denk maar aan melk, room of kaas in je soep. Een heerlijke toevoeging om je soep nog lekkerder te maken, al kun je dit best pas bij het opwarmen van de soep toevoegen. Zuivelproducten kunnen scheiden en een korrelige textuur krijgen bij het invriezen en ontdooien. Het beste is dus dat je de basis van de soep maakt, deze invriest en achteraf de zuivelproducten erdoorheen roert, nadat de soep opnieuw is verwarmd.

Aardappelen

Aardappelen worden vaak gebruikt in soep om deze sterker en dikker te maken. Al doe je dit best niet bij een soep die je nog wil invriezen. Aardappelen worden papperig en waterig wanneer ze worden ingevroren en ontdooid. Je kunt ze dus beter apart koken en toevoegen tijdens het opwarmen van de soep. Wil je je soep toch graag invriezen? Dan vervang je de aardappelen beter door wortelen of pompoen, die vriezen beter in.

Rijst en pasta

Zoals je misschien wel al weet, absorberen rijst en pasta veel vocht. Wanneer je ze dus al in de soep doet, worden ze heel papperig. Vries het dus niet mee in, maar voeg het achteraf toe wanneer je je soep opnieuw opwarmt.

Verse kruiden

Verse kruiden verliezen hun smaak en textuur bij het invriezen. Om je soep te maken, gebruik je dus best droge kruiden. Wanneer je je soep dan ontdooid en opnieuw serveert, kun je er uiteraard wel nog heel wat verse kruiden aan toevoegen om de smaak nog wat meer te versterken.

Wacht lang genoeg

Je wil misschien na het maken van je soep je aanrecht snel vrij maken en alles al in de diepvries stoppen, maar dit kun je beter niet doen. Het is belangrijk om de soep volledig te laten afkoelen voordat je hem gaat invriezen. Als de soep nog warm is, kan de temperatuur van de vriezer dalen, waardoor producten die er al in liggen een beetje kunnen ontdooien. De snelle temperatuursverandering kan ook een risico vormen voor de voedselveiligheid van je soep.

Doe je potjes niet te vol

Om voedselverspilling te voorkomen, ben je misschien vastberaden om elke laatste lepel soep in je potje te doen. Vloeistoffen zetten uit wanneer ze bevriezen, dus laat je best zo'n 2,5 cm van de rand vrij.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen