Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om knoflook te pellen?

Voor jou uitgetest

Wat is de beste manier om knoflook te pellen? Artikel

Hoe vaak gebruik jij één of meerdere teentjes knoflook? Best vaak, toch? Dan wil je natuurlijk ook weten hoe je die het snelst pelt. Net dat testte redactrice Sofie voor je uit.

Sofie: "Knoflook is iets wat ik bijna elke dag gebruik. Ik hou van de mediterrane keuken en daarin is het een onmisbare smaakmaker. Maar ook een eenvoudige ovenschotel wordt zoveel lekkerder als je de schaal eerst insmeert met een doorgesneden teentje knoflook. Er gaan hier in huis per jaar dus wel enkele tientallen teentjes door. En die moeten meestal eerst gepeld worden. Hoe doe je dat nu het makkelijkst? Tijd voor een nieuw experiment! Omdat ik test in een drukke week net na een verlofdag, bestel ik de knoflook online. Bij het afhalen blijkt dat ik het aantal bolletjes in 250 gram serieus onderschat heb, en ik heb zo meerdere netjes besteld… Dat wordt dus nog even knoflook eten – geen muggen in huis deze zomer, denk ik. Ik geef een score op snelheid, op hoe makkelijk de teentjes gepeld kunnen worden én op hoe schoon mijn handen (of in één geval: de keuken) blijven. Benieuwd?"

Lees verder onder de video. 

Manier 1: met het schilmesje

Hoe? Dit is de manier die ik van mijn mama leerde: je snijdt het kontje van het teentje knoflook en haalt met een schilmesje het velletje eraf. Extra tip van de mama: als je de teentjes eerst doormidden snijdt, gaat het nog sneller.

Wat gebeurt er? De teentjes zijn meteen klaar om te snipperen of te pletten, maar soms blijft er weleens een hardnekkig velletje hangen.

Mijn verdict: dit gaat heel snel, zeker als het maar voor een of twee teentjes is, en ik doe het inmiddels bijna met mijn ogen dicht. Af en toe is het een beetje prutsen. Mijn handen blijven schoon en ruiken niet naar knoflook.

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡

Makkelijk pellen: 🧡🧡🧡🧡

Schoon: 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 12/15

Manier 2: met een chefmes

Hoe? Net zoals Jeroen Meus en andere chefs! Maak de knoflookteentjes los en leg ze plat op het werkvlak. Verwijder eventueel eerst de harde onderkantjes. Plaats het brede gedeelte van je chefmes plat op het teentje en geef er een stevige duw op. Herhaal dit voor alle teentjes. Je kunt er ook twee of drie ineens onder je mes leggen, maar dat is wel het maximum.

Wat gebeurt er? De teentjes worden lichtjes geplet, waardoor de velletjes vanzelf loskomen. De knoflook scheiden van de velletjes vraagt nog wel een (klein) beetje tijd.

Mijn verdict: dit gaat zeker snel en makkelijk, maar de teentjes breken bij het pletten. Dat is oké als je de knoflook gaat snipperen of persen, maar is minder gewenst als je ze in hun geheel wilt gebruiken. Je handen komen in aanraking met het sap van de knoflook en zullen er dus naar ruiken.

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡

Makkelijk pellen: 🧡🧡🧡

Schoon: 🧡🧡🧡

Totaal: 10/15

Manier 3: schudden in een bokaal

Hoe? Maak de knoflookteentjes los. Doe ze in een glazen bokaal of in een kom met deksel. Sluit het deksel en schud ongeveer een halve minuut. (Dat is best lang!)

Wat gebeurt er? Door het schudden komen de velletjes los. Alleen: de teentjes zijn niet allemaal gepeld én komen gekneusd uit de bokaal. Dat zorgt er ook voor dat je handen in aanraking komen met het sap en er dus naar gaan ruiken.

Mijn verdict: alleen aan te raden als je ineens ook een work-out wilt. Er zijn betere en vooral minder vermoeiende manieren.

Snelheid: 🧡🧡🧡

Makkelijk pellen: 🧡🧡🧡

Schoon: 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/15

Manier 4: met een knoflookpeller

Hoe? Ik heb voor deze test twee knoflookpellers (verkrijgbaar online en in kookwinkels) in huis gehaald: de ene is een siliconen buisje met een ruwe binnenkant, de andere een soort fluogroen zakje in de vorm van een knoflookteen. Bij het buisje doe je de knoflook in de peller, plaats je je hand erop en rol je de peller heen en weer over het werkblad. De tweede peller werkt op dezelfde manier, alleen is er maar één kant open en heeft het zakje geen ruwe binnenkant.

Wat gebeurt er? Ik test eerst het buisje. Ik stop er vier teentjes knoflook in. Twee zijn van de eerste keer gepeld, de andere twee doe ik nog een keer. Bij het kleinste teentje blijft het schilletje eraan. De tweede peller is een flop: te weinig teentjes zijn mooi gepeld en de schilletjes zijn moeilijk uit de peller te verwijderen – om van het afwassen nog te zwijgen.

Mijn verdict: mij leek een knoflookpeller altijd zo'n ding dat handig lijkt, maar na één keer gebruik voor eeuwig begraven wordt in de onderste keukenlade. Ik moet mijn mening echter bijstellen: het buisje werkt verrassend goed! (De fluogroene knoflookteen mag wel snel naar de eeuwige jachtvelden verdwijnen.) Bovendien blijven je handen schoon. Toch enkele puntjes van kritiek: ik moet misschien de ideale techniek nog vinden, maar niet alle teentjes waren in één keer gepeld. En knoflookpellermakers: het zou wat mooier kunnen!

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡

Makkelijk pellen: 🧡🧡🧡🧡

Schoon: 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 12/15

Manier 5: in de magnetron

Hoe? Maak de teentjes los, leg ze 30 seconden in de microgolfoven op het hoogste vermogen tot ze poppen en verwijder dan het velletje.

Wat gebeurt er? KNAL! Eén knoflookteentje ontploft letterlijk. Sommige stukjes zijn ineens ook deels gepeld, maar dit was niet de bedoeling, denk ik, terwijl ik de microgolfoven een schoonmaakbeurt geef. De overige teentjes werden gewoon warm, pellen ging zeker niet makkelijk.

Mijn verdict: don't try this at home. Ik heb het al voor jou gedaan en had de volgende ochtend kaneelrolletjes met knoflookaroma. Geen aanrader.

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡

Makkelijk pellen: /

Schoon: /

Totaal: 4/15

Manier 6: prikken met een mes

Hoe? Neem de hele bol knoflook in je hand. Prik een mes in een teentje en trek het eruit. Het teentje zou meteen gepeld moeten zijn.

Wat gebeurt er? Om te beginnen zie je niet waar de teentjes precies zitten en waar je dus moet prikken. Bovendien doet het mes de teentjes breken. Met een kleiner mes lukt het iets beter dan met een groter mes, maar alle teentjes waren stuk.

Mijn verdict: dit werkt niet! Je handen blijven schoon – tenzij je de resterende stukjes knoflook uit de velletjes moet prutsen – maar daarmee is alles gezegd.

Snelheid: /

Makkelijk pellen: /

Schoon: /

Totaal: 0/15

Manier 7: in heet water

Hoe? Leg de knoflookteentjes in een kom en overgiet ze met warm water. Laat ze een minuutje staan en verwijder dan de velletjes – eventueel met behulp van een mesje.

Wat gebeurt er? De velletjes komen supergoed los zodra er een opening in zit. Het velletje pelt mooi af, de teentjes zijn niet beschadigd en ze blinken opvallend mooi. Bovendien: geen stinkhanden.

Mijn verdict: Ik had verwacht dat dit vlot zou gaan, maar zó vlot? De laatste teentjes pelden nog beter dan de eerste, volgende keer zou ik ze dus nog een beetje langer in het water laten liggen. Dit lijkt me een ideale manier wanneer je véél knoflook moet pellen. Ik zou de teentjes dan na het weken tussen twee keukenhanddoeken leggen en stevig rollen, volgens mij zijn alle velletjes er dan ineens af.

Snelheid: 🧡🧡🧡🧡

Makkelijk pellen: 🧡🧡🧡🧡

Schoon: 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 13/15

De ultieme eindconclusie

Sofie: "De 'warm water'-manier kwam voor mij overall als beste uit de test. Handig en effectief! De grootste verrassing was de knoflookpeller (een blijver in mijn keukenlade!) en helemaal géén verrassing was de vertrouwde manier met het schilmesje. Welke manier ik voortaan ga gebruiken, hangt af van de gelegenheid: voor één teentje kies ik het schilmesje, voor een aantal teentjes voor een flinke pot spaghettisaus ga ik voor het rolletje en wanneer ik knoflook wil preppen en invriezen, zal de waterkoker voortaan van pas komen.

Wat ik trouwens gedaan heb met al die gepelde teentjes knoflook? Ik stopte ze in een glazen bokaaltje en dan in de diepvriezer. Zo heb ik altijd gepelde knoflook in huis. Je kunt 'm rechtstreeks uit de diepvriezer snijden of raspen. Superhandig! Diepgevroren knoflook blijft zo'n drie maanden goed."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen