Looksaus maken? Zo doe je het, warm of koud
Van aïoli tot lookscampi
Een sausje met knoflook is lekker als groentedip of op een belegd broodje. Maar ook in een pita of bij andere warme gerechten. Wil je dan ook de allerlekkerste looksaus maken? Dat doe je zo.
Er zijn verschillende manieren om looksaus te maken. Warme looksaus is heerlijk bij vlees, scampi's, pasta of in een wok. Koude looksaus varieert van de knoflookmayonaise in de pitazaak tot de Catalaanse aïoli bij de tapas. De eerste vraag is dan ook waar de saus met knoflook voor gaat dienen.
Wil je look in een warm gerecht? Ben je op zoek naar authentieke Catalaanse of Turkse looksaus? Of zoek je een frisse dip voor bij de apero of de barbecue? Wij zetten de soorten knoflooksaus voor jou op een rij. Inclusief de lekkerste recepten.
Koude looksaus maken
Koude knoflooksaus serveer je onder meer bij rauwe groenten, als dip of bij gegrild vlees. De basis is knoflook, verse kaas en volle yoghurt. Hoe het moet, lees je in dit recept.
Aïoli is de lopendere Catalaanse knoflooksaus die bij patatas bravas, inktvisringen of andere tapas geserveerd wordt. Ook in Zuid-Frankrijk zijn ze er dol op. In onze streken doen we vaak een eitje in het recept om de looksaus romiger te maken. Dat gebruiken de Catalanen dus niet. De echte aïoli bevat enkel knoflook, olijfolie en citroensap, en geen eieren.
Warme looksaus maken
Bij het bereiden van een warme looksaus vertrek je dikwijls van het braad- of kookvocht van vlees, vis of zeevruchten waarbij je ze wil serveren. Zoals bijvoorbeeld in dit recept voor scampi’s met knoflook. Ook mosselen met looksaus is een populaire warme bereiding.
Voor spaghetti aglio e olio of een wok met looksaus vertrek je dan weer van knoflook en olijfolie. Probeer het uit met deze recepten.
Zelf aan de slag met onze favorieten met looksaus
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!