Vier onweerstaanbaar zomerse recepten met superlekkere Looye tomaten
Zomerse toppers met Njam!-chef Lynn en Messy Chef Jelle
Advertorial
Zin om je vrienden, familie of partner te trakteren op een puur zomergevoel? Met de zoete, sappige tomaten van Looye tover je gegarandeerd de zon op je bord. (En in je hart). Njam!-chef Lynn van de Vorst en Messy Chef Jelle Beeckman inspireren je graag met heerlijke, toegankelijke tomatenrecepten. Gruwelijk lekker, belooft Lynn. Abnormaal lekker, jubelt Jelle.
Messy Chef alert in de tomatenserre!
Messy Chef Jelle Beeckman kan zich de zomer niet voorstellen zonder overheerlijke tomaten. Onlangs ging hij op bezoek bij Looye, een van de bekendste en meest geliefde tomatenmerken van Nederland, Duitsland en België.
'Weet je wat cool is?' zegt hij. 'Dat het een echt familiebedrijf is dat geleidelijk gegroeid is. Twee zussen, Margriet en Annelies, runnen de kwekerij die hun opa heeft opgericht. Al drie generaties proberen ze zoveel mogelijk smaak in hun tomaten te krijgen.'
Abnormaal lekker: Jelles recepten met Looye Tomaten
In de tomatenserres droeg Jelle een haarnetje en hygiënische overkleding. (Stijlvol). In de keuken mocht hij weer zijn messy zelf zijn en toverde hij twee zomerse tomatenrecepten tevoorschijn. Abnormaal lekker! Natuurlijk ook dankzij de verrukkelijke Looye Joyn tomaten en Looye Honingtomaten.
Het geheim van deze frisse, sappige parels van vruchten? De Looye tomaten worden met de hand geplukt wanneer de hele tros perfect rijp en rood is. Pas na grondige smaaktests krijgen ze het Looye kwaliteitslabel van de keurmeesters.
Looye Joyn tomaten komen koud én warm tot hun recht. Proef maar, in deze twee zalige messy recepten. Messy? 'I'm not messy, I'm creatively organised!' zegt Jelle.
Spaghetti met geroosterde tomatensaus
40 min. | 2 pers.
INGREDIËNTEN:
- 1 bakje Looye Joyn tomaten van 400g
- 3 ansjovisfilets
- 2 takjes rozemarijn
- 1 takje tijm
- grote ui
- 2 tenen look
- Scheutje olijfolie
- Peper
- 1 tl grof zout
- 20 g basilicum
- 50 g ongezouten roomboter (koud)
- 250 g spaghetti
- 1 bol burrata
- Olijfolie om af te werken
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
- Snijd de Joyn tomaten in vier en leg ze in de ovenschaal, samen met een fijngesneden ui, de ansjovis, de tenen look (mag volledig), tijm en rozemarijn. Kruid met peper en zout en voeg een scheutje olijfolie toe.
- Rooster de tomaten 20 minuten in de oven tot ze mooi gekleurd zijn. Haal de tijm en rozemarijn uit de saus en mix de saus.
- Kook inmiddels de pasta in gezouten water tot hij bijna al dente is.
- Giet de saus in een grote pan, leg er een paar takjes basilicum bij en voeg geleidelijk aan wat klontjes ijskoudeboter toe.
- Doe de pasta rechtstreeks bij de saus samen met nog wat pastawater. Laat nog even koken en kruid bij met peper en zout.
- Serveer op een groot bord en werk af met basilicum, een scheutje olijfolie en burrata.
Zomerse bonen en tomaten
10 min. | 2 pers.
INGREDIËNTEN:
- Stokbroodje
- 150 g witte bonen in blik
- ½ teen look
- ½ citroen (+ zeste)
- 2 Looye Joyn tomaten
- Trosje Looye Honingtomaten (±90 gr)
- 1 el olijfolie
- 30 g parmezaanse kaas
- 10 g basilicum
- Paar blaadjes munt
- Extra olijfolie
- Peper en grof zout
BEREIDING:
- Giet het vocht van de bonen af.
- Doe ze samen met een scheutje olijfolie, peper, Parmezaanse kaas, zout, sap van een halve citroen en een half teentje geraspte look in een diep bord.
- Plet de witte bonen.
- Halveer de Honingtomaten, snijd de Joyn tomaten in blokjes. Kruid rijkelijk met peper en zout.
- Werk af met fijngesneden munt en basilicum, extra kaas en nog wat citroensap en olijfolie.
Mediterranée, zo rood, zo rood
Lynn van de Vorst houdt van streetfood en freestylen met de ingrediënten die ze in huis heeft. Je kent haar vast van het kookkanaal Njam! en als online chef en influencer. Doen haar recepten hier je dromen van de Middellandse Zee? Geen toeval! Lynn heeft een zwak voor zonnig Zuid-Italië.
Gruwelijk lekker: Lynns recepten met Looye tomaten
Lynn neemt je graag mee op culinaire avonturen en citytrips. Voor Foodies & The City op Njam! zet ze de charmantste Vlaamse steden op stelten. Ze kookt toegankelijk en ongecompliceerd, maar altijd bourgondisch en hoog op smaak. Aan de twee recepten met Looye tomaten die ze hier deelt, wil je meteen beginnen. Succes gegarandeerd. Of, zoals ze zelf zegt: gruwelijk lekker!
Tomatenrisotto met pangrattato en burrata
30 à 60 min. | 4 pers.
INGREDIËNTEN
Voor het broodkruim:
- 100 gr desembrood, in sneetjes
- 15 gr pistachenoten
- 15 gr basilicum
- 15 gr peterselie
- 20 gr parmezaanse kaas
- 1 teentje look
- 0,5 citroen, rasp
- olijfolie
- peper
Voor de risotto:
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 teentjes look, geperst
- 225 gr arborio rijst
- 180 ml witte wijn
- 750 ml warme groentebouillion
- 400 gr Looye Joyn tomaten
- 1 bakje Looye Honingtomaten, in partjes
- 50 gr boter
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 4 bollen burrata
- peper
- zout
- olijfolie
BEREIDING:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Fruit de sjalot en knoflook aan in een grote pan met olijfolie op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de rijst toe aan de pan en bak 4 minuten glazig. Blus af met witte wijn. Schenk de bouillon lepel voor lepel bij de rijst. Roer steeds goed door tot het vocht is opgenomen. De rijst is gaar in ongeveer 20 minuten.
- Snijd de Joyn tomaten in stukken en voeg deze aan de rijst toe, samen met de Honingtomaten.
- Besprenkel het brood met olijfolie, peper en zout. Rooster 10 à 15 minuten in de oven samen met de pistachenoten.
- Maal het brood met peterselie, Parmezaanse kaas, knoflook, pistachenoten, citroenrasp, olijfolie, basilicum en zwarte peper fijn met een hakmolen.
- Werk de risotto af door er boter en Parmezaanse kaas doorheen te roeren.
- Schep uit in borden en leg er een bol burrata op, strooi er tot slot en beetje van de pangrattato over en werk af met verse basilicum.
Aubergine met harissa
20 à 30 min. | 4 pers.
INGREDIËNTEN:
- 2 aubergines
- 150 gr bloem
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 snuifje chilivlokken
- 2 eieren, geklutst
- 100 gr panko
- 1 bakje Looye Honingtomaten
- 5 Looye Joyn tomaten, in grove stukken
- 2 el harissa
- 1 ui, fijngesnipperd
- 8 el Griekse yoghurt
- 1 snuif za'atar
- 1 citroen, de zeste
- enkele blaadjes koriander
- peper
- zout
- olijfolie
BEREIDING:
- Snijd de aubergines in plakken. Breng de bloem op smaak met knoflookpoeder, paprikapoeder en chiliflakes. Haal de plakken achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng de Honingtomaten op smaak met olijfolie, peper en zout. Rooster ze gedurende 15 minuten in de oven.
- Meng voor de harissasaus de Joyn tomaten met olijfolie en harissa in een steelpannetje en stoof aan. Kruid eventueel bij met chiliflakes als het wat pittiger mag zijn.
- Stoof de ui zacht in olijfolie en voeg toe bij de tomaten.
- Bak de aubergines goudbruin op laag vuur in een pan met een ruime hoeveelheid olijfolie. Let erop dat het vuur zeer laag staat zodat de aubergines de tijd hebben om zacht te worden, en niet verbranden. Laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.
- Serveren: Smeer de Griekse yoghurt op een bordje en schik de aubergines erop. Werk af met met de geroosterde tomaten, de harissasaus, za'atar, citroenzeste en verse koriander.
Tomaten! Tomaten! Wij willen tomaten!
Haal snel een voorraadje Looye tomaten in huis en ga aan de slag! Je kan nog meer inspiratie opdoen op looye.com/recepten