Wat is de beste manier om pasta voor pastasalade niet te laten plakken?
Voor jou uitgetest
Je kent het wel: je kookt pasta voor een pastasalade, giet ’m af en krijgt ’m afgekoeld niet meer gemengd met de groentjes omdat hij helemaal aan elkaar plakt. Redactrice Sofie to the rescue!
Sofie: "Pastasalade is een klassieker in mijn keuken: ideaal om mee te nemen naar het werk als zomerse lunch, en ook een heerlijk bijgerecht bij de barbecue bijvoorbeeld. Maar één ding is heel vervelend: dat die pasta zo gaat plakken bij het afkoelen. Warme pasta's meng ik, net als de Italianen, meteen met de saus en dan stelt het probleem zich niet, of toch veel minder. Maar koude pasta wordt al snel één klomp. Tijd om uit te zoeken hoe je dat het best kunt voorkomen… Uiteraard begin ik met de pasta te koken zoals het hoort: in een ruime pan met veel water, zodat de pasta kan bewegen. Per 500 gram droge pasta heb je 5 liter water nodig. Pas wanneer het water goed kookt, voeg ik een eetlepel zout toe. Vervolgens doe ik de pasta in de pan en kook ik die al dente, zeker niet langer. Na het afgieten kan het anti-kleef-experimenteren beginnen!"
Lees verder onder de video
Manier 1: gewoon laten afkoelen in een vergiet
Hoe? Kook de pasta al dente, giet 'm af in een groot vergiet en laat hem afkoelen.
Wat gebeurt er? Het duurt best lang voor de hoeveelheid pasta afgekoeld is, en eerlijk? Het resultaat is niet best. Eén grote, plakkerige klont pasta, die bovendien wel rubber lijkt als je ervan proeft. Nochtans kocht ik pasta van een goed Italiaans merk! Mengen met de andere ingrediënten voor de pastasalade wordt moeilijk…
Mijn verdict: de allersimpelste manier, maar duidelijk niet de beste.
Plakt niet? 🧡
Smaak/textuur: 🧡🧡
Totaal: 3/10
Manier 2: uitspreiden op een bakplaat en zo laten afkoelen
Plakt niet? 🧡🧡🧡🧡
Smaak/textuur: 🧡🧡🧡🧡
Manier 3: de pasta omroeren tijdens het koken
Hoe? Heel wat websites zweren bij deze manier: roer de pasta om na 2 minuten koken (er zijn er ook die zeggen dat je meteen moet roeren als de pasta in het water gaat en dat je moet blijven roeren). Na het verstrijken van de kooktijd giet ik de pasta af en laat 'm afkoelen in het vergiet.
Wat gebeurt er? Eigenlijk… niets. De pasta is even plakkerig en rubberig als bij manier 1. Afhankelijk van de bron die je volgt (en de pasta die je kocht) moet je één keer stevig omroeren of 12 minuten in de pasta staan roeren. Wij hebben wel wat beters te doen. Groenten snijden en dressing maken, bijvoorbeeld.
Mijn verdict: roeren helpt totaal niet als je de pasta daarna in een vergiet laat afkoelen.
Manier 4: olie (of boter) toevoegen aan het kookwater
Hoe? Je voegt een scheutje olie of een klontje boter toe aan het kokende water voor je er de pasta in doet. Ik gebruikte olijfolie voor deze test. Na het koken giet ik de pasta af in een vergiet en laat ik 'm zo afkoelen.
Wat gebeurt er? Olie drijft op water, dus verwacht ik eigenlijk niet zo veel van deze methode: de pasta komt er tijdens het koken niet mee in aanraking. Het 'mengt' niet, toch?
Mijn verdict: wel, deze methode heeft me verrast. De pasta plakt beduidend minder – blijkbaar legt de vetstof tijdens het afgieten toch een laagje rond de pasta of zo. De olie proef je niet. Zeker een prima manier, al duurt het afkoelen even lang als bij manier 1 en 3. Maar wel alleen te gebruiken voor koude pasta-salades: zo'n glad laagje rond je warme pasta kan ervoor zorgen dat de saus niet goed hecht.
Plakt niet? 🧡🧡🧡🧡
Smaak/textuur: 🧡🧡🧡
Manier 5: de pasta laten afkoelen in koud water
Hoe? Ik giet de pasta na de vereiste kooktijd af in een vergiet en wacht tot het kookwater weg is. Dan vul ik een kom met koud water en hang daar het vergiet in. Zo laat ik de pasta helemaal afkoelen.
Wat gebeurt er? De pasta is vrij snel afgekoeld, maar hij ziet er bleker uit dan de andere porties pasta die we kookten. Hij is ook een beetje dikker: dat komt waarschijnlijk doordat hij langer in water blijft liggen. De pasta plakt van alle porties die we gekookt hebben het allerminste en is goed te mengen met de andere ingrediënten, maar hij is niet meer al dente te noemen en smaakt een beetje waterig.
Mijn verdict: ik ga nu waarschijnlijk alle #italiansangryaboutfood tegen me krijgen, maar meestal liet ik mijn pasta voor pastasalade op deze manier afkoelen. Máár er is beterschap op komst: nu ik al deze methodes kan vergelijken, zie ik dat dit niet de beste manier is. Je kunt de pasta wel goed mengen met andere ingrediënten, maar er gaat veel smaak en textuur verloren.
Plakt niet? 🧡🧡🧡🧡🧡
Smaak/textuur: 🧡🧡
Manier 6: olijfolie erdoor mengen na het koken
Hoe? Ik kook de pasta al dente, giet 'm af en wanneer het water weg is, meng ik er olijfolie door. Daarna laat ik de pasta volledig afkoelen.
Wat gebeurt er? De pasta plakt na het afkoelen nog een beetje, maar niet extreem. Je kunt 'm makkelijk mengen met andere ingrediënten én hij blijft goed al dente.
Mijn verdict: niet de snelste manier, wel een van de betere. De pasta blijft lekker stevig en hoewel je de olie proeft, past die smaak erbij en stoort het niet.
Plakt niet? 🧡🧡🧡🧡
Smaak/textuur: 🧡🧡🧡🧡
Manier 7: de pasta mengen met de dressing
Hoe? Ik kook de pasta al dente, giet 'm af en laat 'm in het vergiet afkoelen tot lichaamstemperatuur. Dan meng ik 'm met de dressing voor de pastasalade – net zoals Italianen ook zouden doen met een warme pasta en warme saus. Vervolgens laat ik de pasta goed koud worden in de koelkast.
Wat gebeurt er? De pasta plakt een klein beetje wanneer ik de dressing toevoeg, maar niet extreem. Ik zou 'm wel niet te lang laten staan: dat is niet zo voedselveilig én hij gaat ook meer plakken hoe langer het afkoelen duurt. Het mengen met de andere ingrediënten, die ik pas net voor het serveren toevoeg, gaat daarna supermakkelijk.
Mijn verdict: qua smaak vind ik dit de allerlekkerste. Dat komt natuurlijk doordat de smaakvolle dressing er al onder zit, en dat laat ik dus niet meespelen in mijn quotering. Wat wél meetelt, is de prima al dente-textuur van de pasta en dat je de pasta hier heel makkelijk kunt mengen met andere ingrediënten.
Plakt niet? 🧡🧡🧡🧡
Smaak/textuur: 🧡🧡🧡🧡
De ultieme eindconclusie
"Er leidt meer dan één weg naar Rome en dat geldt ook voor niet-plakkerige pasta voor pastasalade: drie methodes eindigden met een mooie score van 8/10. Dat waren de methodes met de bakplaat, die met de olijfolie na het koken en die met de dressing. De eerste is wat minder handig als je veel pasta kookt, want dan heb je meerdere bakplaten nodig. Als je me dan vraagt om te kiezen tussen olijfolie of dressing, dan ga ik toch voor de dressing. Voor mij is dit dus dé manier waarop ik voortaan mijn pastasalade zal maken. Gedaan met koelen in koud water!"
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!