Meest recente artikelen

Welke soorten basilicum bestaan er?

Van klassieke basilicum tot Thais basilicum

Welke soorten basilicum bestaan er? Artikel

Basilicum is hét ingrediënt van een klassieke pesto, maar ook nog zoveel meer: ontdek de lekkerste basilicumvariëteiten.

Grieks basilicum

Grieks basilicum is qua smaak, groei en bloei een heel toegankelijke soort. Je vindt deze plant vaak in overvloed in de Griekse bergen, waar ze floreert op ruige ondergronden. De kleine puntige blaadjes kunnen bij goed onderhoud uitgroeien tot grote bossen. Maai de blaadjes met een scherp mes helemaal af en de plant maakt snel en makkelijk nieuw blad aan. Leuk weet­je: Grieks basilicum is een natuurlijke vijand van vervelende vliegen.

Smaak: subtiel aromatisch en frisser dan die van klassiek basilicum.

Rode reuzenblad

Rode reuzenblad heeft zijn naam niet gestolen, want deze blaadjes kunnen tot wel 12 cm groot worden. In de Thaise keuken zie je deze plant vaak als slasoort, maar ook als vervanger voor de traditionele rijst­vellen om allerlei groenten in te rollen.

Smaak: licht pikant, een beetje zoals shiso, een andere populaire Thaise smaakmaker.

Basilicum genovese

Het klassieke basilicum is een echt zonnekind en verlangt dus veel zon om de blaadjes goed te laten groeien. De grote groene bladeren zijn sterk geurend en hebben die karakteristieke basilicumsmaak die je terugvindt in pesto, de bekendste keukenbereiding met deze soort. Je kunt ook de stengels gebruiken om bijvoorbeeld een pastasaus op smaak te brengen, maar zodra de plant te groot wordt, worden de stengels harder en zijn ze niet meer eetbaar.

Smaak: heerlijk aromatisch en kruidig, ook qua geur.

Citroenbasilicum

Citroenbasilicum is met zijn intense citrussmaak een graag geziene gast in de oosterse keuken. Citroenbasilicum bevat citral, de stof die ook in citroenen zit. De bloemetjes en blaadjes kun je gebruiken in zowel kruidige curry's en noedel­gerechten als in thee, cocktails en desserts. Probeer het eens in combinatie met een ijsje!

Smaak: intens en uitgesproken, dankzij de combinatie van frisse citrus en kruidige anijs.

Dark Opal

Dark Opal koop je onder de naam rood basilicum ook in de supermarkt. De blaadjes hebben dezelfde vorm als die van het klassieke basilicum en je kunt ze ook op dezelfde manier gebruiken. Maak er bijvoorbeeld eens een heel donkere pesto of een kleurrijke tapenade mee. De lichtroze bloemetjes van Dark Opal zijn een verrassende afwerking in salades en desserts. Als je de bloemetjes wegknipt, zal de plant nog meer blaadjes maken en een flinke bos worden. Mooi in je kruidenbak!

Smaak: warm anijsachtig, zoals die van het klassieke basilicum.

Thais basilicum

Thais basilicum heeft mooie, puntige, glanzende groene blaadjes en is dankzij zijn krachtige (na-)smaak een veel gebruikte smaakmaker in de Thaise keuken. De stengels kunnen een paarse kleur hebben en zijn enorm vertakt, waardoor er veel bladgroei is. Ook de bloemetjes van deze basilicumsoort zijn lichtpaars van kleur en eetbaar.

Smaak: ergens tussen anijs en munt in, met een citrusaroma.

Ocimum 'Magic Mountain'

Ocimum 'Magic Mountain' is een beetje een buitenbeentje in de basilicumfamilie, want in tegenstelling tot z'n eenjarige soortgenoten kan deze variant wel meerdere jaren floreren en tot wel 60 cm hoog worden. Al is dat vooral in zuiderse landen, waar het lekker warm en zonnig is. Bijzonder aan deze variant is de bloem. Die is niet alleen decoratief, maar ook enorm lekker en kun je als eyecatcher toevoegen aan je gerecht – een beetje zoals een courgettebloem. Of: wentel de versgeplukte bloem door wat gesmolten chocolade, laat de chocolade opstijven en smul de bloem dan op als dessertje. Om duimen en vingers bij af te likken!

Smaak: heerlijk aromatisch en kruidig, ook qua geur, net zoals het klassieke basilicum.

Tips van de kruidenkweker

Bart Belmans is de oprichter van kruidenkwekerij Sanguisorba. Hij kweekt en verkoopt eetbare planten, bloemen kruiden en weet als geen ander hoe je alles uit je basilicum haalt.

1 "Laat je niet misleiden door de supermarktplantjes: als je het plastic potje hebt verwijderd en het kruid wilt uitplanten, zul je zien dat deze plantjes maar weinig wortel hebben. Koop je plant liever bij een gespecialiseerde kweker of in een tuincentrum. Dan stijgt je slaagkans om 's zomers een mooie bos basilicum te kweken."

2 "Basilicum is een écht zomerkruid. Al vanaf de eerste zon willen verwoede tuiniers basilicum beginnen uit te planten, maar wacht tot de avonden warm genoeg zijn. Basilicum is heel gevoelig. Juni is het ideale moment, dan ligt de buiten­temperatuur zeker boven de 15°C. Verwen de wortels met een laagje grind of vulkanische korrels (die laten het vocht makkelijk door) en een fijn laagje zand."

3  "Regen is de ergste nachtmerrie voor basilicum: de plantjes hebben een hekel aan natte voeten. Dit jaar hebben we de frêle plantjes moeten helpen door ze in onze tunnels te plaatsen, daarbuiten zien ze te fel al van de harde regenbuien."

4 "De kleine blaadjes zijn het allerlekkerst. Kijk maar eens goed rond op Provençaalse markten, daar zie je weinig planten met uit de kluiten gewassen bladeren."

5 "Natuurlijk is basilicum lekker bij een klassieke tomaat-­mozzarella of in een pesto genovese. Maar beperk je vooral niet tot de Italiaanse keuken. Basilicum komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is een geweldige smaak­­maker in oosterse gerechten."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen