Is koffiedrinken een ongezonde gewoonte?
De ongefilterde waarheid
Ons krijg je ‘s ochtends zo uit bed met alleen al de gedachte aan een versgezet kopje koffie. Maar hoe zit het met die guilty pleasure van je favoriete koffietent? Is koffiedrinken echt zo’n ongezonde gewoonte? We toetsten het af bij voedingsdeskundige Karolien Olaerts.
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: is koffiedrinken een ongezonde gewoonte?
Het antwoord van Karolien
"Er zijn veel soorten koffie en veel manieren om je koffie te drinken, maar over het algemeen kunnen we stellen dat koffiedrinken geen ongezonde gewoonte is. Meer zelfs, er zijn meerdere gezondheidsvoordelen aan gelinkt. Dat is te wijten aan de verschillende antioxidanten en bioactieve plantaardige stoffen die koffie bevat. Het drinken van twee tot vier kopjes koffie per dag vermindert het risico op hartziekten en een beroerte. Bij vijf kopjes per dag ziet men het risico op diabetes type 2 dalen."
Koffiedrinken: de beste keuze
Karolien Olaerts: "De beste keuze is filterkoffie. Een papieren filter houdt de stof cafestol grotendeels tegen. Dit is een vetachtige stof die zorgt voor een stijging van LDLcholesterol, de 'slechte' cholesterol. Als je je cholesterol in het oog moet houden, is het dus af te raden om koffie te drinken van capsules of een cafetière. Het zal niet verbazen dat het ook niet aangewezen is om je koffie met veel suiker of siroop of een hoop slagroom te drinken. Van een grote Starbucks Caramel Macchiato met 10 gram verzadigd vet en bijna 35 gram suiker wegen de gezondheidsvoordelen van de scheut koffie niet op tegen de nadelen van de andere ingrediënten. Wees dus eerlijk met jezelf en kijk vooral ook hoe jij reageert op koffie en in het bijzonder op cafeïne. Er zijn mensen die zich extra gestrest of angstig voelen bij zelfs bescheiden hoeveelheden cafeïne."
Cafeïnevrije koffie
"De gezondheidsvoordelen zijn ook gelinkt aan deca-koffie, wat mogelijk wel een optie is voor jou. Is het de smaak van koffie die je niet ligt, forceer jezelf dan in geen geval. Je kunt uiteraard ook via fruit, groenten en andere plantaardige producten jouw antioxidanten, vitamines en mineralen opnemen. Last but not least: 14 uur is de aanbevolen grens voor je laatste kopje koffie, wil je de kwaliteit van je nachtrust niet in het gedrang brengen. Een lichaam heeft gemiddeld 8 uur tijd nodig om cafeïne af te breken. Goede slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Je schakelt dus het best over op cafeïnevrije koffie vanaf de late namiddag."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!