Meest recente artikelen

Welke snijplanken gebruik je het best?

Plankenkoorts!

Welke snijplanken gebruik je het best? Artikel

Er is een ruime keuze aan materialen wat snijplanken betreft. Maar wat is - hygiënisch gezien - de beste keuze volgens voedingsdeskundige Karolien Olaerts?

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: welke snijplanken gebruik je het best?

Het antwoord van Karolien

"Er werd lang gedacht dat een kunststof exemplaar het meest hygiënisch is, maar dat blijkt niet te kloppen. Onderzoek waarbij men de ziekmakende bacteriën E. coli en salmonella aanbracht op zowel houten als kunststof snijplanken, toonde aan dat bacteriën zich veel minder vermenigvuldigen op hout.

Dit zou te wijten zijn aan het feit dat hout achtergebleven vocht absorbeert, inclusief de bacteriën, waardoor de ziekmakers sneller sterven. Op vlak van hygiëne doen snijplanken uit glas of marmer het nog beter, maar die zijn nefast voor je messen. Geen aanrader dus!"

Microplastics in snijplanken

Karolien Olaerts: "Hout wint het ook van kunststof als we kijken naar het vrijgeven van microplastics, microscopisch kleine stukjes plastic. Als je een kunststof snijplank gebruikt, komen er onvermijdelijk minuscule deeltjes plastic in je voedsel en dus ook in je lichaam terecht. Eventuele gevolgen daarvan op onze gezondheid zijn nog niet duidelijk.

Uiteraard is het ook bij het gebruik van houten snijplanken essentieel dat je ze steeds grondig schoonmaakt. Gebruik ook altijd een aparte plank voor het snijden van rauw vlees of rauwe vis."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen