Meest recente artikelen

Is rauwe melk echt zo gezond?

We vroegen het aan Karolien Olaerts

Is rauwe melk echt zo gezond? Artikel

Er wordt beweerd dat rauwe melk gezonder zou zijn dan gepasteuriseerde melk, dit omdat het meer goede bacteriën en vitamines zou bevatten. Maar is dit ook echt zo? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts serveert niet enkel lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op al jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. De vraag van vandaag: is rauwe melk echt zo gezond?

Het antwoord van Karolien

​"Met rauwe melk wordt melk bedoeld die rechtstreeks van de koe komt en dus niet gepasteuriseerd is. Rauwe melk is niet gezonder dan gepasteuriseerde melk. Integendeel, het drinken van rauwe melk is niet zonder gevaar en ik raad het dan ook af."

Waarom het niet zo gezond is als men beweerd

"Er wordt beweerd dat rauwe melk meer goede bacteriën en vitamines bevat, maar het is niet aangetoond dat deze ook effectief een gezondheidsvoordeel opleveren. Rauwe melk kan ernstig ziekmakende bacteriën bevatten zoals salmonella, listeria en E. coli. Pasteurisatie doodt deze ziekmakers door een korte verhitting. In 1862 werd het pasteurisatieproces uitgevonden door de Franse chemicus en bioloog Louis Pasteur. De betekenis van deze uitvinding op vlak van voedsel­hygiëne en ziektepreventie kun je on­mogelijk overschatten. Een absolute mijlpaal! Het advies om rauwe melk te drinken is dus niet gebaseerd op wetenschap. Integendeel zelfs, het gaat net in tegen het wetenschappelijke advies. Het is niet de eerste keer dat het verleden geromantiseerd wordt en dat de 'vroeger was alles beter'-retoriek het woord krijgt. Maar vroeger was niet alles beter. Mensen werden veel vaker en veel ernstiger ziek. Het lijkt me niet wenselijk hiernaar te willen terugkeren."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen