Meest recente artikelen

Is honing echt gezonder dan suiker?

Karolien Olaerts legt uit

Is honing echt gezonder dan suiker? Artikel

Er wordt vaak beweerd dat honing gezonder zou zijn dan suiker, maar is dit ook echt zo? Karolien Olaerts legt uit.

Karolien Olaerts ken je waarschijnlijk van haar blog Karola's Kitchen. Ze schreef ook al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Ze beantwoord dan ook met veel plezier jullie vragen. Deze keer: is honing echt gezonder dan suiker?

Karolien: "Honing heeft inderdaad een fantastisch imago, in tegenstelling tot suiker, die altijd het zwarte schaap lijkt. Chemisch gezien bestaan honing en suiker nochtans hoofdzakelijk uit precies hetzelfde: 'snelle' suikers. Voor honing zijn dat de enkelvoudige suikers fructose en glucose, voor tafelsuiker is dat sucrose (dat zich in je darmen ook splitst tot fructose en glucose)."

"Zowel honing als tafelsuiker zorgt dus voor een sterke stijging van je bloedsuikerspiegel en veroorzaakt cariës. Daarom staan ze ook niet in onze voedingsdriehoek. Honing bevat wel meer water dan suiker, zo'n 17% terwijl dat bij tafelsuiker slechts 1% is. Daardoor levert honing minder calorieën aan: 308 kcal per 100 gram versus 402 kcal per 100 gram bij suiker. Honing wordt vaak opgehemeld omdat er sporen van bepaalde vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen in te vinden zijn. Dat klopt, als we puur naar de cijfertjes kijken. Maar die hoeveelheden zijn zo klein, dat je al héél veel honing moet eten om aan een significante hoeveelheid van deze micronutriënten te komen. De portie suikers die je daarmee zou opnemen, zou zonder enige twijfel erg ongezond zijn. Honing is dus niet gezonder dan suiker. Maar je moet wel het hele plaatje mee in rekening nemen. Wat je eet, de portie, hoe vaak je iets eet… In een evenwichtig en gevarieerd eetpatroon is er ruimte voor alles, ook voor honing."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen