9 dingen die je nog niet wist over honing
Zo zoet als honing
9 vragen en antwoorden over het beste goedje van de bijtjes: honing.
Is honing gezond?
Gemiddeld bevat honing 38% fructose, 31% glucose, 10% andere suikers (waaronder maltose en sacharose) en 17% water. Bovendien bevat het ook nog enzymen, vitamines, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeelkorrels en mineralen zoals fosfor, mangaan, ijzer en koper. Honing staat bekend als natuurlijk antibioticum, maar wordt in het menselijk lichaam te snel afgebroken om daar als antibioticum te kunnen werken. Op de huid zou het wél soelaas kunnen brengen. Brand- en schaafwonden worden al eeuwenlang verzacht met een laagje honing.
Is het beter dan suiker?
Honing lijkt natuurlijker en gezonder dan witte suiker. Maar is dat wel zo? Het bevat inderdaad veel meer gezonde stoffen dan gewone suiker en is makkelijker verteerbaar. Alleen is het niet minder calorierijk: één theelepel bevat 22 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid suiker slechts 15 calorieën bevat. Honing is wel zoeter, waardoor je er minder van nodig hebt.
Hoe smaakt honing?
De smaak en de kleur worden bepaald door de bloemen waarop de bijen gevlogen hebben, maar hangt ook af van de mate waarin de honing is uitgekristalliseerd. Hoe snel dat gaat, hangt af van de soort honing. Zo versuikert koolzaadhoning al na een paar dagen, waar acaciahoning vlot maanden vloeibaar blijft.
Hoe bewaar je het?
Honing is een van de weinige voedingsmiddelen die niet of nauwelijks bederven. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie. Doordat de concentratie water erg laag is, gedijen bacteriën immers niet goed. De smaak en kleur kunnen wel veranderen, net als de ontsmettende eigenschappen. Bewaar het daarom op een droge, koele en donkere plaats.
Wat is stadshoning?
Bijen doen het verrassend goed in grote steden en (voor)stedelijk gebied. Ze vinden er immers meer dan genoeg en gevarieerd voedsel: bomen in de straten, parken en plantsoenen, bloemen op de vensterbanken en in de (stads)tuinen… Er zijn ook minder pesticiden, aangezien er in verstedelijkt gebied geen industriële landbouwactiviteit plaatsvindt. Werken aan de bijen in de stad en de voorstedelijke gebieden is dan ook een droom voor elke imker. Stadsbijen zijn gelukkige bijen en dat proef je in de kwaliteit. Om het bijenbestand hoog te houden, en een lekkere jaarlijkse honingopbrengst te hebben, worden steeds vaker honingkasten op de daken van bedrijven geïnstalleerd. Zo zoemen er bijtjes op het dak van Ikea, de Antwerpse Opera, de Vooruit in Gent en restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen.
Mag je honing opwarmen?
Ja, maar als het boven de 40-45°C verwarmd wordt, worden de kenmerkende enzymen vernietigd en gaan vele van de goede kwaliteiten verloren.
Wat is raathoning?
Naast de klassieke vloeibare honing in pot, heb je ook raathoning. Hierbij laat de imker de honing in de wasraten zitten. Deze wasraten zijn volledig door de bijen zelf gebouwd en 100% clean. Je steekt het met was en al in je mond: een streling voor de tong en goed voor een smaakexplosie op het moment dat je op de raat bijt en alle honing plots vrijkomt.
Waarop moet je letten bij de aankoop?
Duurzame honing is ongefilterd en werd enkel gezeefd om onzuiverheden zoals wasdeeltjes in de pot te vermijden. Commerciële honing daarentegen wordt gefilterd, waarbij helaas ook veel smaak en gezonde deeltjes worden verwijderd. Duurzame honing wordt ook niet vermengd met andere (vreemde) honing én is koudgeslingerd. Dat betekent dat de honing met een centrifuge (de honingslinger) uit de bijenkasten geslingerd. Slingeren op zich gebeurt altijd koud, maar honing kristalliseert na verloop van tijd. Om het vloeibaar te maken, wordt veel honing daarna nog verhit. Duurzame honing niet.
Waar koop je goede honing?
Go local! Honing bij de plaatselijke imker kopen verzekert de bestuiving van bloemen en planten en draagt bij tot de lokale natuur- en milieubescherming.