Eten volgens je cyclus: wat is daar van aan?
Karolien Olaerts legt uit
Heb jij al gehoord van eten volgens je cyclus? Karolien Olaerts geeft een kritische blik op het gegeven en legt uit wat er juist van aan is.
Karolien Olaerts ken je waarschijnlijk van haar blog Karola's Kitchen. Met haar tips en recepten wil Karolien een tegengewicht bieden tegen de dieetcultuur. Want voedzame, gevarieerde gerechten die écht lekker zijn, vormen een goede basis om je een leven lang goed in je vel te voelen. Vandaag helpt ze ons verder met de vraag: eten volgens je cyclus: wat is daar van aan?
Karolien: "Er is tegenwoordig erg veel aandacht voor de menstruatiecyclus en dat is een fantastische zaak. Vrouwenlichamen en hun werking zijn nog steeds onderbelicht. Gelukkig komt daar stilaan verandering in. Wetenschappelijk onderzoek heeft zich heel lang enkel op mannen gericht. Absoluut niet oké, maar vanuit onderzoeksperspectief kan ik het als wetenschapper ergens wel begrijpen: vrouwen zijn door de hormonale schommelingen die een menstruatiecyclus met zich meebrengt, door zwangerschappen en door de menopauze veel complexere proefpersonen."
"Maar het is voor alle partijen intussen duidelijk dat ook vrouwenlichamen alle aandacht verdienen. Onze kennis en ons bewustzijn groeien dus. Menstrueren, PMS en andere ongemakken die bij onze cyclus horen, worden bovendien veel meer bespreekbaar en daar ben ik 100% voorstander van. Die nieuwe aandacht gaat echter gepaard met het verschijnen van allerlei verdienmodellen rond de hormonale cyclus én met het (meestal onterecht, maar wel doelbewust) zaaien van angst en zorgen. Het is dus goed om heel alert te blijven, want vaak wordt er je gebakken lucht verkocht."
Karoliens advies
"Eten volgens je cyclus is een mooi voorbeeld van een holle doos. Adviezen rond eten volgens je cyclus komen vaak uiteindelijk neer op het aanhouden van een gevarieerd eetpatroon, rijk aan groenten en vezels en met aandacht voor onverzadigde vetten. Prima advies, maar hiermee wordt het wiel niet heruitgevonden (het krijgt enkel een nieuwe verpakking). Er wordt ook vaak gezegd dat je in de premenstruele fase meer calorieën zou nodig hebben. Deze uitspraak is gebaseerd op erg oud en zeer kleinschalig onderzoek. Meer recente studies kunnen hier geen bewijs meer voor leveren."
"Luister dus vooral naar je eigen lichaam. Eet als je honger hebt, rust als dat nodig is. Kamp je met grote energieverschillen, stemmingswisselingen, krampen of andere klachten, stem de indeling van je dagen hier dan in de mate van het mogelijke op af. Dit geldt evengoed voor je eetpatroon. Met een gezond, gevarieerd eetpatroon ondersteun je jouw lichaam het beste, maar als je energieniveau onder nul zakt en je met pijn op de zetel ligt, kan een afhaalpizza wel eens de beste vorm van zelfzorg zijn."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!