Is een eierkoker zuinig, of gewoon weer een overbodig toestel?
Van energieverbruik tot efficiëntie
De eierkoker kan op zich wel een handig apparaat zijn, maar de vraag blijft of het echt een noodzakelijk toestel is. Is het een zuinige manier om eieren te koken of simpelweg een overbodige gadget? We zochten het uit!
Een eierkoker is een klein keukenapparaat dat specifiek is ontworpen om – jawel – eieren te koken. Het apparaat verhit een kleine hoeveelheid water om stoom te genereren. De eieren worden vervolgens dus gestoomd tot ze de gewenste hardheid hebben, namelijk zacht, medium of hardgekookt. Vaak kun je meerdere eieren tegelijk bereiden, afhankelijk van de capaciteit van je apparaat.
Energieverbruik van een eierkoker
Een van de belangrijkste voordelen van een eierkoker is het lage energieverbruik. Het apparaat verbruikt gemiddeld tussen de 350 en 500 watt per uur. Dit lijkt misschien veel, maar het belangrijkste om te onthouden is dat een eierkoker meestal slechts enkele minuten nodig heeft om eieren te koken. Doorgaans zijn eieren binnen 6 tot 10 minuten klaar, afhankelijk van hoeveel eieren je kookt en hoe hard je ze wilt hebben.
Als we dit vergelijken met het koken van eieren op het fornuis, is er een duidelijk verschil. Een elektrisch fornuis kan tot wel 1500 tot 2000 watt per uur verbruiken. Wanneer je de eieren op het vuur wil koken, duurt het wel even om je water aan de kook te brengen en de eieren vervolgens te koken. Gasfornuizen zijn meestal zuiniger, maar vereisen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie voor een relatief simpele taak zoals het koken van eieren. Doe je het toch graag op het vuur? Lees dan hier of je je eieren dan best meteen in koud water op het vuur zet of niet.
Efficiëntie en precisie
Een ander pluspunt van de eierkoker is de precisie. De meeste modellen worden geleverd met een maatbeker waarmee je precies de juiste hoeveelheid water kunt toevoegen voor de gewenste gaarheid van je eieren. Dit maakt het moeilijk om een fout te maken, iets wat bij koken op het fornuis vaker gebeurt, vooral als je de eieren te lang laat koken. Je hoeft ook niet constant in de gaten te houden of het water al kookt, omdat de eierkoker automatisch stopt wanneer de eieren klaar zijn.
Waterverbruik en schoonmaak
In tegenstelling tot het koken van eieren in een pan met water, gebruikt de eierkoker slechts een minimale hoeveelheid water om stoom te genereren. Dit betekent niet alleen een besparing in energie, maar ook in waterverbruik. Vooral als je slechts een of twee eieren kookt, kan de eierkoker een aanzienlijk efficiëntere manier zijn dan een hele pan water te verwarmen.
Qua schoonmaak is de eierkoker eveneens eenvoudig. Vaak volstaat het om de eierhouder en het deksel af te vegen na gebruik. Dit is veel minder werk dan het schoonmaken van een pot die je hebt gebruikt, vooral als er kalkresten achterblijven.
Is de eierkoker dan overbodig?
Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Eet je hele gezin graag elke dag wel eens een eitje? Dan is het een zuinig, efficiënt en gebruiksvriendelijk apparaat dat zowel tijd, energie als water bespaart. Het biedt bovendien constante resultaten zonder dat je erbij hoeft te blijven.
Aan de andere kant, voor mensen die slechts af en toe eieren koken, kan een eierkoker een overbodige luxe zijn. De traditionele methode met een pan en wat water doet het werk ook prima!
Ben je op zoek naar nog een andere manier om eieren te koken? Probeer het eens in de airfryer, de alleskunner onder de keukenapparaten!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!