Meest recente artikelen

Zin of onzin: kun je met een DNA-analyse te weten komen hoe je gezond moet eten?

Karolien Olaerts geeft haar mening

Zin of onzin: kun je met een DNA-analyse te weten komen hoe je gezond moet eten? Artikel

Online DNA-testen beloven je te kunnen zeggen wat je wel en niet moet eten. Maar zijn die testen wel betrouwbaar? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: kun je met een DNA-analyse te weten komen hoe je gezond moet eten?

Het antwoord van Karolien 

"Dit soort online verkrijgbare testen zijn niet betrouwbaar. Dat is meteen ook de reden dat ziekenhuizen hier niet mee aan de slag gaan. Je kunt zo'n analyses enkel kopen bij commerciële bedrijven, vaak nog met extra kosten voor (volgens hen noodzakelijke) supplementen of ondersteuning. Uit de analyse kan foute informatie komen, waardoor mensen onnodig allerlei zaken uit hun eetpatroon gaan schrappen."

"Wat jouw ideale eetpatroon is, staat niet zomaar in je DNA te lezen. Je DNA verandert namelijk niet, terwijl je ideale eetpatroon – als dat al bestaat – wél verandert. Je hebt niet hetzelfde nodig als baby, peuter, moeder die borstvoeding geeft, als vrouw in de menopauze… Je DNA is ook niet op de hoogte van welk werk je doet, of je een huis aan het verbouwen bent, een stel jonge kinderen in huis hebt, een depressie aan het doormaken bent… Allemaal zaken die een ontzettend grote impact hebben op wat voor jou het beste is. Heb je een sterk vermoeden dat je een voedselintolerantie hebt, ga dan naar een erkend diëtist of naar je huisarts."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen