Meest recente artikelen

Wat is goedkoper: koken op gas of in de oven?

Zuinig in de keuken

Wat is goedkoper: koken op gas of in de oven? Artikel

Als je op zoek bent naar manieren om je energiekosten te verlagen, kan het interessant zijn om eens te kijken naar de verschillende kookmethodes die je toepast in je keuken. Misschien heb je je al eens afgevraagd of het goedkoper is om te koken op gas of in de oven. Wij gingen op zoek naar het antwoord.

Koken op gas

Koken op gas is een van de meest traditionele manieren van koken. Het grote voordeel van gas is de snelheid. Wanneer je het vuur aanzet, wordt de pan vrijwel meteen warm. Qua energieverbruik is gas vaak goedkoper dan elektriciteit. Dat komt omdat gas in veel landen minder duur is per eenheid energie dan elektriciteit. Daarnaast kun je de warmte direct aanpassen, waardoor je minder energie verspilt.

Volgens schattingen verbruikt een gasfornuis ongeveer 0,9 kWh per uur. Hoewel dat misschien niet veel lijkt, kan de rekening bij dagelijks gebruik oplopen. Toch blijft gas een van de zuinigere opties als het gaat om koken, zeker als het gaat om gerechten met een korte gaartijd.

Koken in de oven

Een elektrische oven verbruikt aanzienlijk meer stroom. Een gemiddelde oven kan tussen de 1,5 en 2,5 kWh per uur gebruiken, afhankelijk van het model en de temperatuur. Het voorverwarmen en lange baktijden zorgen ervoor dat het energieverbruik snel oploopt. Ovens zijn ideaal voor grotere ovenschotels of baksels, maar qua energieverbruik duurder dan gas.

Als je een gasoven gebruikt, ligt het energieverbruik lager dan bij een elektrische oven, maar het blijft hoger dan koken op een gasfornuis.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen