Meest recente artikelen

Hoe kan je eieren het best vervangen in bakrecepten?

Koken zonder eieren wordt een eitje

Hoe kan je eieren het best vervangen in bakrecepten? Artikel

Je wil je favoriete bakrecept maken, maar zonder eieren? Geen probleem! Karolien Olaerts legt uit hoe je het doet.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: hoe kan ik eieren het best vervangen in bakrecepten?

Het antwoord van Karolien

"Heerlijk bakken zonder eieren kan! Het best kun je aan de slag gaan met recepten die sowieso al eivrij zijn. Haal er vegan bakboeken bij, zoals die van Madam Bakster (Laura Verhulst) of Chez Mariette (Marieke Wyns), of kijk even online. Eivrij bakken is immers niet evident, want eieren vervullen verschillende functies in een recept: eieren zorgen voor binding, luchtigheid en smaak, eigeel doet dienst als emulgator…"

"Er bestaat niet één vervanger die al die eigenschappen heeft. Het meest gebruikte alternatief zijn 'flax eggs' of 'chia eggs'. Hierbij laat je respectievelijk 1 eetlepel lijnzaad + 3 eetlepels water of 1 eetlepel chiazaad + 2 eetlepels water 10 minuten trekken. Zo ontstaat er een kleverig papje dat in je gebak niet alleen voor binding zorgt, maar ook als emulgator werkt en vocht toevoegt, zoals eieren dat doen." Als je je echt in eivervangers wilt verdiepen, dan is de onlinecursus van Toos Vergote een aanrader: zij legt stap voor stap de functie van kippeneieren in gebak uit en hoe alternatieven hier wel of niet aan tegemoetkomen."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen