Meest recente artikelen

Al jouw vragen over eieren beantwoord

SOS Sofie

Al jouw vragen over eieren beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt ze al jullie vragen over eieren. Bekijk zeker ook de video!

Elk jaar belanden er heel wat vragen in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt in dit artikel al jullie vragen over eieren . Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

Video: het antwoord op al jouw vragen over eieren

Geertrui: "Wat is het verschil tussen vrije uitloop- en scharreleieren? Welke eieren koop ik best?"

Als je dierenwelzijn belangrijk vindt, dan zijn bio-eieren of vrije uitloopeieren de beste keuze. De levensomstandigheden van deze kippen sluiten het beste aan bij hun natuurlijke gedrag én ze kunnen naar buiten om te scharrelen. Bij scharrelkippen is dat niet het geval, ze kunnen alleen scharrelen in een stal. Biokippen krijgen daarnaast ook biologisch voer en hebben iets meer binnenruimte dan vrije uitloopkippen. Bio-eieren herken je aan het cijfertje 0 waarmee hun stempel begint, vrije-uitloopeieren aan het cijfer 1, scharreleieren aan het cijfer 2. Dus hoe lager het cijfertje waarmee het stempel op het ei begint, hoe beter het leven van de kip.

Eva: "In de winkel staan eieren niet in de koelkast, maar thuis doe ik dat wel. Wat is de beste manier om ze te bewaren?"

Eieren kunnen best op een constante temperatuur worden bewaard en vervoerd, om condens en daardoor ook het risico op groei van bacteriën te vermijden. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard. Maar wanneer je thuiskomt, kun je ze best in het eierdoosje in de koelkast bewaren. Zo kun je ze zo lang mogelijk bewaren.

Wouter: “Ik twijfel of de eieren in de koelkast nog wel goed zijn. Kan ik dat testen?”

Ja, dat kan. Vul een glazen kom met water en leg het ei er voorzichtig in. Zakt het naar de bodem? Dan is het nog vers. Blijft het liggen maar wijst het met de punt schuin of helemaal omhoog? Dan is het tussen 1 en 3 weken oud, maar kun je het nog wel opeten. Drijft het op het water? Dan moet je het weggooien: zo’n ei is bedorven.

Ruth: “Hoe leer ik mijn kinderen om eieren te splitsen?”

Gewoon, oefenen! De makkelijkste manier om de dooier van het eiwit te scheiden, is alle eieren voorzichtig breken in een maatbeker en de eieren rustig door je vingers laten lopen boven een kommetje. Het eiwit loopt in de kom, de dooier blijft in je hand. Dus, eerst flink handjes wassen, en daarna aan de slag. Doe het ei per ei, en giet tussendoor telkens het gescheiden eiwit in een grote kom. Dan is het niet erg als er een keertje een mislukt en er eidooier in het eiwit terechtkomt.

Lies: “Waarom verschillen eidooiers soms zo van kleur?”

De kleur van de dooier is afhankelijk van wat de kip eet. Kippen die veel betacaroteen eten (wat bijvoorbeeld in maïs of in groenvoer zit) leggen eieren met een donkerdere dooier. Maar dit heeft geen effect op de voedingswaarde van het ei: eieren met een lichte dooier zijn even voedzaam als eieren met een donkere dooier. Maar een donkere dooier oogt natuurlijk mooier.

Karolien: “Wat kun je doen met het eiwit dat je overhoudt als je enkel de dooiers nodig hebt in een recept?”

Als het één eiwit is, vries ik het in om te gebruiken als ik later iets wil paneren of om te mengen met de granen en zaden voor granola zodat die lekker knapperig wordt in de oven. Eiwit kun je 3 maanden bewaren in de diepvriezer. Zijn het er meerdere, dan zoek ik op onze website een recept voor meringues, bokkenpootjes, macarons, een taart met een schuimlaag … Genieten, omdat het moet!

Tine: “Mijn omeletten bakken altijd aan. Ik maak er dan maar een soort roerei van om het te redden. Wat doe ik verkeerd?”

Twee dingen zijn belangrijk: een goede pan, en een portie geduld. Bak je omeletten in een pan die superschoon is. Een antiaanbakpan werkt het gemakkelijkst. Verhit de pan op een laag vuurtje en laat er een beetje boter in smelten. Klop intussen de eieren los met een scheutje melk of room en giet het mengsel in de pan. Laat de onderkant zachtjes stollen. Hou de pan vervolgens schuin boven het vuur zodat het nog niet gestolde ei naar onderen loopt, en duw daarbij de zijkanten met een houten spatel wat naar binnen. Herhaal dit een paar keer tot de omelet ‘baveuse’ is: dat wil zeggen, gestold, maar nog zacht. Vouw de omelet met behulp van je houten spatel dubbel, en klaar!

Pauline: “Voor het perfecte spiegelei: hoog vuur (want ik heb graag een krokant randje) of laag vuur (want de bovenkant is nog niet gaar als de onderkant al klaar is)?”

Hoe je je spiegelei het liefste eet, is heel persoonlijk. Zelf vind ik het bijvoorbeeld niet erg als het eiwit nog niet helemaal gaar is, anderen houden meer van een ei met een krokant randje. Zorg er in elk geval voor dat de eieren niet ijskoud zijn, maar op kamertemperatuur. Verhit een antiaanbakpan op middelhoog vuur en laat er een klontje boter in smelten. Neem geen te grote pan: dan verbrandt de boter rond het ei. Als de boter schuimt, kun je het ei breken in de pan (zorg ervoor dat de dooier niet scheurt). Laat het ei zachtjes garen – dat duurt ongeveer 4 minuten. Voor een krokant randje zet je het vuur in het begin wat hoger, en verlaag je na ongeveer een minuut de temperatuur. Wil je dat ook de dooier gaar is, zet dan een deksel op de pan.

Sarah: “Mijn gepocheerde eieren zien er nooit zo mooi uit als op de foto’s in Libelle. Hoe doen jullie dat?”

Gebruik altijd superverse eieren voor een gepocheerd ei en zorg ervoor dat ze net uit de koelkast komen – dan stolt het eiwit makkelijker en blijft het beter rond de eidooier zitten. Breng flink wat water aan de kook in een hoge pan en doe er een goede scheut azijn in. Die zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt. Doe geen zout in het water. Zet het vuur lager, zodat het water net onder het kookpunt is. Breek elk eitje apart in een kopje en zet ze klaar. Zet ook een bordje met keukenpapier klaar, en een schuimspaan.  Roer met een vork of met een garde in het water zodat er een draaikolk ontstaat en laat één van de eitjes voorzichtig in het midden daarvan in het water zakken. Door het draaien van het water blijft het eiwit rond de dooier, maar je kunt het een beetje helpen door met een lepel voorzichtig het eiwit in de juiste richting te leiden. Laat het ei ongeveer 3 minuten garen en haal het dan met een schuimspaan uit de pan. Laat het even uitlekken op het bordje met keukenpapier en snij lelijke sliertjes eraf.  Pocheer zo een voor een de eitjes – maximaal met twee tegelijk in de pan, anders gaan ze aan elkaar klitten.

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen