Ontstekingsremmend voedsel, bestaat dat?
Karolien Olaerts geeft antwoord
Ooit al gehoord van ontstekingsremmend voedsel? Wat daar juist van aan is, legt Karolien Olaerts uit.
Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: ontstekingsremmend voedsel, bestaat dat?
"Op sociale media zie je heel wat voorbijkomen rond ontstekingsremmend (anti-inflammatoir) en ontstekingsbevorderend (inflammatoir) voedsel. Het zijn termen die indrukwekkend klinken, maar nagenoeg niet gebruikt worden door voedingswetenschappers. In quasi alle gevallen zijn het dus voedingsgoeroes of (food)influencers met weinig kennis van zaken die je aan het woord hoort. Sowieso is de retoriek van 'voeding als medicijn' iets om met argwaan te bekijken."
"Voedingspatronen kúnnen onze gezondheid beïnvloeden, maar voeding kan nooit dienstdoen als medicijn. Er valt natuurlijk wel veel te zeggen over hoe een gezond eetpatroon eruitziet. Kies voor veel groenten en fruit en varieer in kleuren en bereidingswijzen, zo bied je je lichaam een waaier aan vitaminen, mineralen en antioxidanten aan. Zorg voor een eetpatroon rijk aan vezels door peulvruchten en volkorengraanproducten toe te voegen. Op die manier hou je onder meer je darmbacteriën in topvorm, wat je weerstand helpt. Geef de voorkeur aan olijfolie boven boter en zorg ervoor dat plantaardige producten overwegen, dan eet je immers meer onverzadigde, gezonde vetten en minder verzadigde, ongezonde vetten. En vermijd alcohol."
"Soms komen de adviezen die rond 'ontstekingsremmend voedsel' gedeeld worden min of meer overeen met deze tips. Maar vaak worden mensen onterecht bang gemaakt voor bijvoorbeeld gluten, zaadoliën, 'bewerkte voeding', enzovoort. Dat is dus nergens voor nodig."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!