Meest recente artikelen

Bevat soep nog vitaminen?

We vroegen het aan Karolien Olaerts

Bevat soep nog vitaminen? Artikel

Eet jij al eens graag een kommetje soep bij je boterham? Wanneer we denken aan soep, volgt vaak de vraag of soep na het koken en mixen nog wel vitaminen bevat. Karolien Olaerts legt uit.

Karolien Olaerts serveert niet alleen lekkere gezonde gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft ook graag antwoord op jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies. De vraag van vandaag: 'Bevat soep nog vitaminen?'

"Omdat je bij het maken van soep de groenten kookt en mixt, wordt vaak verondersteld dat soep ons niets meer te bieden heeft. Dat klopt niet: soep bevat wel degelijk vitaminen, mineralen en vezels. Groentesoep telt zelfs mee als portie groenten. Er zijn wel een aantal mogelijke ingrepen om je soep extra voedzaam te maken. Gebruik minimaal 400 gram groenten per liter water. Daar zit je snel aan, maar je kunt het even nagaan wanneer je een volgende keer aan het koken gaat. Ook belangrijk is dat je de groenten niet nodeloos lang laat koken. Zet dus een kookwekkertje om te vermijden dat je de groenten te plat kookt. Let er ook op dat je telkens maar één portie soep per keer opwarmt, in plaats van steeds de hele ketel op het vuur te zetten. Gebruik liever nog de microgolfoven: die leidt tot veel minder vitamineverlies dan het tragere verwarmingsproces op een kookplaat."

"Ook al is soep een volwaardige groenteleverancier, hoeft dit niet uit te sluiten dat je alsnog wat rauwkost aan je lunch toevoegt. Werk je belegde boterham bijvoorbeeld af met wat sla, komkommer of tomaat. Door de combinatie van gekookte en rauwe groenten, krijg je het beste van beide mee!"

Ga aan de slag met deze heerlijke recepten voor soep

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen