Meest recente artikelen

Is zelf koken echt goedkoper?

Of gaan we beter voor kant-en-klare maaltijden?

Is zelf koken echt goedkoper? Artikel

In tijden waarin afhaalmaaltijden en kant-en-klare gerechten de levensstijl van velen zijn geworden, is de vraag of zelf koken écht goedkoper is relevanter dan ooit. We zochten het voor je uit.

De verleiding van gemak

Stel je voor: een drukke werkdag, de kinderen die schreeuwen om aandacht en je hebt noch zin noch tijd om te koken. Wat doe je? Juist, je bestelt iets. Het gemak van een pizza of een snelle wokmaaltijd is op dat moment onweerstaanbaar. Maar als je de rekensom maakt, kom je al snel tot de conclusie dat deze 'gemakzucht' in je portemonnee voelbaar is. Een pizza of een kant-en-klare maaltijd voor €12 kan je één maaltijd bieden, maar voor dat bedrag kun je ook een hele pot heerlijke pasta met zelfgemaakte saus bereiden, waar je meerdere dagen van kan eten.

Verse ingrediënten: goed voor je portemonnee

Als je zelf kookt, heb je de volledige controle over wat er op je bord komt. Verse, seizoensgebonden ingrediënten zijn vaak niet alleen gezonder, maar ook voordeliger. Denk aan groenten die in het seizoen zijn, die zijn vaak goedkoper en smakelijker.

Tips om goedkoper te koken

  1. Maak een weekmenu: plan je maaltijden voor de week. Dit voorkomt dat je impulsaankopen doet en helpt je om gericht boodschappen te doen.
  2. Kook in bulk: maak grote porties van je favoriete gerechten en vries ze in. Dit bespaart tijd én geld en je hebt altijd een verse maaltijd bij de hand.
  3. Kies voor goedkope basisproducten: rijst, pasta, en peulvruchten zijn niet alleen voordelig, maar ook veelzijdig. Met deze basis kun je eindeloos variëren.
  4. Gebruik restjes: laat niets verloren gaan! Maak een soep of ovenschotel van wat je nog in de koelkast hebt. Een beetje creativiteit kan leiden tot heerlijke nieuwe gerechten.
  5. Gebruik seizoensgebonden ingrediënten: niet alleen zijn ze vaak goedkoper, maar ze zijn ook verser en smakelijker. Probeer bijvoorbeeld in de herfst met pompoen te koken of in de zomer met courgette.

De kracht van creativiteit

Niets in huis? Duik toch nog maar eens goed in je diepvriezer, koelkast en voorraadkast. Spring creatief om met ingrediënten die je nog hebt liggen. Voor je het weet heb je een heerlijke, voedzame maaltijd op tafel getoverd in plaats van te bestellen.

Voedselverspilling

Een minder voor de hand liggende, maar belangrijke factor, is voedselverspilling. Door bewust om te gaan met wat je koopt en kookt, kun je niet alleen geld besparen, maar ook een positieve impact op het milieu maken. Bewaar je restjes goed en gebruik ze creatief in nieuwe maaltijden.

Het is duidelijk: hoewel zelf koken in eerste instantie wat tijd en moeite kan vergen, biedt het talloze voordelen. Je kunt niet alleen kosten besparen, maar ook gezondere keuzes maken. Heb je toch echt geen tijd of zin om te koken? Gun jezelf dan ook maar eens wat rust en bestel een heerlijke maaltijd om gezellig voor de televisie op te eten!

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen