De testkeuken: pompoensoep
Herfst in een kommetje!
In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: de ultieme pompoensoep.
Met of zonder schil?
In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Als je niet van schillen houdt, dan zijn de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (of kastanjepompoen) extra interessant. Een hokkaido hoef je helemaal niet te schillen, bij een butternut hangt het wat af van de gaartijd. De schil van de butternut is immers iets dikker, waardoor je ze bij grotere exemplaren of een kortere bereiding toch liever niet opeet. Wil je hem geroosterd eten? Verwijder dan de schil vooraf óf lepel het vruchtvlees eruit na het bakken. In soep of puree kun je de schil wel gewoon verwerken. Een patisson hoef je evenmin te schillen. Een spaghettipompoen bereid je wel met schil, maar nadien eet je ze niet op.
Bonus! De schil voegt extra voedingsstoffen én kleur toe. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen.
Tips van de pro's
Piet Huysentruyt: "Zo maak je pompoensoep extra feestelijk: schik plakjes gerookte eendenborst en blokjes ganzenlever in de kommetjes. Giet de pompoensoep erop en werk ze af met 1 eetlepel half opgeklopte room, gebakken bospaddenstoelen en fijngesnipperde lente-ui."
Libelle-chef Sofie Doms: "Ik gebruik graag kastanjepompoen: de kleur is mooi dieporanje én je hoeft 'm niet te schillen, want de schil wordt lekker zacht bij het garen. Je zou de stukken ook gewoon kunnen aanstoven met de rest van de groenten, overgieten met bouillon en een halfuur laten garen, maar ik rooster ze liever. Dat maakt de pompoen extra zoet."
Libelle-chef Ilse D'hooge: "Mijn favoriete pompoen is de butternut. Die is bovendien het hele jaar door verkrijgbaar. De smalle kant bovenaan bevat het meeste vruchtvlees."
Pimp je pompoen
- Wist je dat pompoen en blauwe kaas perfect samen passen? Brokkel net voor het serveren wat blauwe kaas over de soep, zodat die zachtjes smelt.
- Met geroosterde herfstgroenten zoals pastinaak en wortel voeg je smaak en vitamines toe én maak je je kommetje nog mooier.
- Voor een oosterse toets kun je wat kokosmelk of rode chilipeper toevoegen aan je soep en ze afwerken met verse koriander.
- Niet enkel met croutons geef je een crunchy toets. Ook geroosterde pijnboompitten, gehakte geroosterde hazelnoten of geroosterde pompoenpitten zijn een lekkere topping.
- Pompoen is extra lekker met een friszuur accent. Geef je soep een frisse citrustoets met sinaasappelsap, voeg de laatste minuten wat geraspte gember toe of werk ze af met een toefje (Griekse) yoghurt.
- Je pompoensoep een Italiaans tintje geven, doe je met een lepeltje gremolata, een mengeling van geraspte citroenschil, verse peterselie en knoflook.
Mooi geserveerd
Een pompoen ziet er prachtig uit, waarom zou je dus eens niet een uitgehold exemplaar gebruiken om je soep in op te dienen? Zorg wel dat je de soep er heet in giet en ze meteen serveert, want je kunt de pompoen zelf niet opwarmen.
Lekker met de restjes
Pompoenen zijn meestal groot, waardoor je vaak nog veel vruchtvlees overhebt. Gelukkig kun je rauwe pompoen (net zoals knollen en wortelen) invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Omdat de blokjes extra water opnemen tijdens het invriezen, zijn ze daarna niet meer zo knapperig en dus niet meer geschikt voor elk gerecht. Voor een soep kun je ze natuurlijk wel gebruiken. Pompoen blijft in de diepvries zo'n zes maanden tot een jaar goed.
Pompoensoep 3x anders
1 Aziatisch: romige pompoensoep met linzen en kokos
Maak een gladde soep op basis van pompoenblokjes, groene currypasta, kokosmelk en linzen. Serveer ze met een beetje extra linzen, een lepeltje kokosmelk en koriander.
2 Als hapje: pompoencappuccino met ansjoviswafeltje
Serveer je pompoensoep in een glaasje met wat gestoomde melk. Bak voor de afwerking in het wafelijzer een wafeltje van bladerdeeg belegd met ansjovisreepjes.
3 Maaltijdsoep: pompoensoep met gerookte kip en pancetta
Werk de pompoensoep net voor het serveren af met krokant gebakken pancetta, plakjes gerookte kip en geroosterde pompoenpitten.
Het ultieme recept
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!