Eindejaarsfeesten: 4 originele recepten met Gorgonzola BOB waar je gasten voor zullen smelten
Advertorial
Het eindejaarsmenu is elk jaar weer een hersenbreker. Maar wat dacht je ervan om Gorgonzola BOB uit te nodigen aan je feesttafel? Kroon deze parel van de Italiaanse gastronomie tot de grote ster van je aperitief of zelfs je hoofdgerecht. Je zult versteld staan van het effect.
Gorgonzola BOB zal met zijn groen gemarmerde kostuum een graag geziene gast zijn aan tafel. Deze gastronomische superster is niet alleen lekker, maar ook ongelooflijk veelzijdig. Zelfs in cordon bleu is hij niet te versmaden. Klaar om indruk te maken op je gasten?
4 feestgerechten met Gorgonzola BOB
Aperitief: gemengde schotel met Gorgonzola BOB
4 pers. – gemakkelijk – 5 min
Ingrediënten
- Taggiasche olijven
- Gorgonzola BOB
- gedroogd en vers fruit
- honing
- vijgenconfituur
- brood
Bereiding
- Zet schaaltjes met olijven, confituur en honing op een grote schaal.
- Rooster het brood en leg op elk sneetje een stukje Gorgonzola BOB.
- Versier met gedroogd en vers fruit.
Tip
Schenk er een lekkere HUGO of Aperol Spritz bij.
Voorgerecht: kabeljauwkroketten met saus van Gorgonzola BOB
4 pers. – gemakkelijk – 10 min
Ingrediënten
- 150 g Gorgonzola BOB
- 500 g gekookte kabeljauw
- 100 ml room
- 2 eieren
- 1 onbehandelde citroen
- paneermeel
- 100 g toastbrood
- peterselie
- zout
- peper
- frituurolie
Bereiding
- Maak eerst de saus van Gorgonzola BOB.
- Verwarm de room in een steelpannetje en doe er de Gorgonzola BOB bij. Laat op laag vuur smelten en voeg dan gehakte peterselie, peper en geraspte citroenschil toe. Zet opzij.
- Doe de kabeljauw, het toastbrood, de eieren, wat peterselie, peper en zout in een keukenrobot. Mix tot een gladde bereiding.
- Vorm kroketten met je handen en rol ze door het paneermeel.
- Bak ze goudbruin in een grote hoeveelheid frituurolie. Voeg een snufje zout toe en serveer met de saus van Gorgonzola BOB.
Hoofdgerecht: gegrilde wortels met broodcrumble, Gorgonzola BOB en sesamolie
3 pers. – gemakkelijk – 10 min + 30 min in de oven
Ingrediënten
- 3 sneetjes brood
- 12 wortels
- fijne kruiden
- 2 el sesamolie
- 1 el honing
- zout
- zwarte peper
- 150 g Gorgonzola BOB
Bereiding
- Snij 3 sneetjes brood in grote stukken en doe ze in een blender. Voeg de fijne kruiden toe en mix tot kruimels. Bekleed een bakplaat met bakpapier, spreid er de kruimels over uit en bak ze in 10 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 160 °C. Zet opzij.
- Meng in een kom 2 eetlepels sesamolie met een eetlepel honing en breng op smaak met zout en zwarte peper. Maak 12 wortels schoon, schil ze, leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met de eerder gemaakte dressing van sesamolie en kruiden.
- Gril ze 30 minuten in de voorverwarmde oven op 220 °C. Draai ze halfweg de baktijd om. Garneer met Gorgonzola BOB, broodcrumble en verse kruiden. Dien meteen op.
Dessert: glaasjes met mousse van Gorgonzola BOB
3 pers. – gemakkelijk – 20 min
Ingrediënten
- 200 g Gorgonzola BOB
- 150 g ricotta van koemelk
- 50 ml room
- 1 takje munt
- 100 g bosvruchten (frambozen, bosbessen en bramen)
Voor de crumble:
- 80 g koude boter
- 80 g rietsuiker
- 80 g T45-bloem
- 20 g amandelen
- 20 g hazelnoten
Bereiding
- Maak eerst de crumble. Hak de noten in grove stukken en zet opzij. Doe de bloem en boter in een kom en meng snel tot een kruimelig mengsel. Doe er de noten bij en vermeng. Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verdeel de crumble over een bakplaat en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Laat afkoelen en verkruimel.
- Voor de mousse: doe de ricotta, wat muntblaadjes, de Gorgonzola BOB en de room in een kom. Klop ze in de keukenrobot tot een gladde mousse.
- Giet of schep de mousse in kleine glaasjes en versier met crumble, bosvruchten en wat munt.
Welke gorgonzola voor jouw gerecht?
Deze zachte kaas ontleent zijn naam aan een charmant dorpje in Lombardije. Afhankelijk van de gebruikte technieken en rijpingsduur zijn er twee varianten: zacht en pittig. Gorgonzola dolce BOB is perfect om je kaassaus wat boeiender te maken. Gorgonzola piccante, die je herkent aan de meer opvallende blauwe aders, geeft je gerechten dan weer een krachtigere smaak.
Hoe dan ook moet elke Gorgonzola BOB worden gemaakt volgens strenge regels die een traditionele productie en uitzonderlijke kwaliteit garanderen. Zo mogen enkel ambachtelijke kaasmakers in Lombardije en Piëmonte gorgonzola maken, en ook alleen met melk uit de regio.
Een kaas die mensen samenbrengt
Deze eeuwenoude Italiaanse kaas heeft niet alleen een smaak waar fijnproevers dol op zijn, maar is ook een uitstekende bron van eiwitten, calcium, zink en vitaminen. Van deze lekkernij smullen naast kaasliefhebbers ook vegetariërs en mensen die geen gluten of lactose mogen eten, want die zitten er van nature niet in. Redenen genoeg om het je gemakkelijk te maken en gorgonzola aan je feestmenu toe te voegen!
Meer informatie en recepten op: https://nl.gorgonzola.com/