Feest aan tafel!
Zo wordt de winter nóg gezelliger….
Advertorial
Ja, de kortste dagen van het jaar komen eraan en de avonden zijn lang en donker… en gezellig! Met z'n allen rond de tafel met een grote pan vol warme curry, een lekkere stoofpot of zo'n gevulde maaltijdsoep, da's het ideale recept voor winters genieten. Met straks als hoogtepunten kerst en nieuwjaar… It's the most wonderful time of the year!
De fijnste dagen van het jaar komen er weer aan. Tijd om samen te feesten, lekker te eten, elkaar te verwennen met cadeautjes en geschenken… Als heel het huis ruikt naar warme appeltjes en veenbessen, een kruidige wildstoofpot of dat ene bijzondere recept van oma voor een superfeestelijke soep: da's genieten. Zo warm en gezellig! En het wordt nog fijner met de feestdagen. Ben jij de gastvrouw dit jaar? Of kiezen jullie voor een potluck-formule, waarbij elke genodigde een verrukkelijk gerecht meebrengt? Zo'n mooie pan van Le Creuset is dan telkens een topper.
Voor de echte keukenprins(es)
Nog op zoek naar het ideale kerstcadeau voor de keukenprins(es) van de familie of in je vriendenkring? Check dan de bijzondere Kerstaanbiedingen van Le Creuset. Het Franse merk is sinds 1925 dé referentie als het gaat over eersteklas (én kleurrijk) kookgerei en al helemaal als het gaat over gietijzeren kookpannen. Elke pan ziet er niet alleen heel stijlvol uit, maar heeft ook nog eens een eigen, unieke mal. De pannen worden gegoten, met de hand geëmailleerd in heldere, vrolijke kleuren en daarna nauwkeurig op kleine foutjes gecontroleerd. Dat maakt straks van jouw Le Creuset een echt erfstuk, dat van generatie op generatie verder wordt gegeven. Samen met de bijzondere familie-recepten… Inspiratie nodig voor straks aan de feesttafel? Probeer zeker dit recept van eend met sinaasappel en salie uit; het is verrassend eenvoudig, verfijnd en superfeestelijk!
Geroosterde eend met sinaasappel en salie
Eenvoudig • Voorbereidingstijd: 30 min. • Oventijd: 2 à 2,5 uur • Goed voor 4 tot 6 porties
Dit heb je nodig:
- Hele eend van ± 2,3 kg, ingewanden verwijderd
- Zeezout, om te kruiden
- 15 ml olijfolie
- Rode uien, in kwarten gesneden
- Halve knoflookbol
- 20 g verse salie
- 1 pot Sevilla sinaasappelmarmelade (van 300 g)
Bereidingswijze:
- Haal de eend uit de verpakking de nacht voordat je ze klaarmaakt en spoel ze af. Dep droog met een keukenhanddoek en plaats het gevogelte op een afkoelrek boven een bakvorm. Laat de eend een nacht aan de lucht drogen in de koelkast.
- Verwarm je oven voor op 220°C/210°C voor een heteluchtoven.
- Masseer een royale snuf zout in de huid en besprenkel de eend met een klein beetje olijfolie. Plaats de eend met de borst naar boven in een Le Creuset ovale stoofpan van 31 cm uit de Signature collectie en braad 20 minuten.
- Haal uit de oven en verlaag de oventemperatuur tot 180°C. Leg de knoflook, rode uien en de helft van de saliebladeren onder en rond de eend in de stoofpan en zet alles terug in de oven om 1 uur te braden met het deksel erop.
- Giet de marmelade in een kleine steelpan en laat even sudderen, zodat de warmte erdoor kan trekken. Verwijder het deksel van de stoofpan en braad de eend nog eens 30 minuten. Glaceer de eend dan met een bakkwast met de helft van de marmelade. Zet de eend 20 minuten terug in de oven zonder deksel.
- Haal de stoofpan uit de oven en rangschik de resterende saliebladeren voorzichtig op de eendenborst om een prachtig patroon te creëren. Glaceer de eend met nog een beetje marmelade en braad 10 minuten.
- Laat de eend 20 minuten rusten voor het aansnijden en serveren.
Kerst bij Le Creuset
Zo'n grote stoofpan is het perfecte cadeau, voor nog heel veel grote feestelijke diners met de hele familie… Check de Kerstaanbiedingen van Le Creuset.
Op zoek naar nog meer ideetjes voor feestrecepten?
Neem dan zeker een kijkje op lecreuset.be.