Meest recente artikelen

Van aperitief tot hoofdgerecht: 5 recepten van chef-koks om van Foie Gras de ster van je feesttafel te maken

Advertorial

Van aperitief tot hoofdgerecht: 5 recepten van chef-koks om van Foie Gras de ster van je feesttafel te maken Artikel

Foie Gras eet je niet alleen op een toastje. Twee Belgische chef-koks delen hun origineelste recepten om deze feestelijke lekkernij écht te laten schitteren.

Je hebt geen weelderige versiering of chique bediening nodig om je tafel met kerst of oudejaar feestelijk te laten aanvoelen. Er zijn ingrediënten die meteen de juiste toon zetten. Foie Gras is daar een mooi voorbeeld van. Zin om dit streekproduct op jouw feesttafel te zetten? België staat onder de grootste producenten van Foie Gras ter wereld op de zevende plaats. Maar wij Belgen horen ook bij de meest enthousiaste consumenten van deze delicatesse. We eten onze Foie Gras graag op briochebrood met een toefje uienkonfijt. Maar wist je dat je er ook wonderen mee kunt doen in je gerechten? We bewijzen het met enkele onweerstaanbare recepten van twee Belgische koks, om je gasten mee te verbluffen van aperitief tot hoofdgerecht.

Hoe kies je Foie Gras?

Alles hangt af van de textuur en smaak die je wilt. Er zijn drie soorten Foie Gras: de hele lever (met authentieke smaken en een stevige textuur), het blok Foie Gras (een goedkopere, smeuïge en gladde versie) en tot slot het blok Foie Gras van verschillende stukken lever (ideaal voor twijfelaars).

Als de textuur is gekozen, kijk je naar het land van herkomst. Ons land produceerde 12 ton Foie Gras in 2023 en is daarmee de op vier na grootste producent van deze specialiteit in Europa, na Frankrijk, Bulgarije, Hongarije en Spanje. Als je Belgische of Europese producten koopt, steun je niet alleen de lokale economie. Je bent ook zeker dat je er kwaliteit voor in de plaats krijgt en dat het product voldoet aan een aantal criteria die Europa heeft vastgelegd.

5 recepten om Foie Gras in de kijker te zetten

Inspiratie nodig voor een fancy aperitiefhapje, een origineel voorgerecht of een betaalbaar hoofdgerecht? Deze recepten met Foie Gras komen van voormalig Top Chef-deelnemer Jean-Philippe Watteyne, die nu samen met Céline Moustier in restaurant Origines in Bergen werkt, en chef-kok Sam d'Huyvetter, die achter verschillende Gentse concepten zit. Deze trotse ambassadeurs van Belgische Foie Gras bedachten gedurfde recepten op basis van dit nobele en feestelijke ingrediënt.

Het aperitief: lolly's van Foie Gras van Jean-Philippe Watteyne

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 250 g eendenleverterrine
  • 12 lollystokjes
  • 100 g rodebessengelei
  • 20 g wijnazijn
  • 100 g rode ui
  • 20 g suiker
  • 20 g boter
  • 100 g gezouten pistachenoten
  • fleur de sel, versgemalen peper

Bereiding:

  1. Snij de Foie Gras in blokjes, rol ze in je handen tot balletjes, prik er een stokje in en plaats ze in de koelkast.
  2. Verwarm de rodebessengelei en voeg een beetje wijnazijn toe. Doe er een snufje zout bij (dip 1).
  3. Karamelliseer de rode ui met de suiker en boter, en mix met een staafmixer of de keukenmachine (dip 2).
  4. Hak de gepelde pistachenoten in stukjes (dip 3).
  5. Doe de drie dipsausjes in kommetjes. Kruid met peper en zout.

Tip: presenteer de lolly's op een originele manier door in een stuk hout gaatjes met de diameter van de lollystokjes te boren.

Het aperitief: clubsandwich met Foie Gras van Sam d'Huyvetter

Ingrediënten voor 1 grote sandwich:

  • 500 g terrine van Foie Gras
  • wit of volkorenbrood
  • 10 sneetjes ibericoham
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 100 ml olijfolie
  • peper en zout
  • 250 g boter
  • 2 el mosterd
  • dragonazijn
  • 6 eieren
  • 500 g jonge spinazie
  • 2 knoflookbollen
  • 2 takjes tijm
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 citroen
  • kervel

Bereiding:

  1. Bak de sneetjes brood in een beetje boter. Bak de knoflookbollen in de olijfolie in de oven op 220 °C, tot ze goudbruin zijn.
  2. Mix de zongedroogde tomaten met een beetje olijfolie.
  3. Blancheer de spinazie. Mix daarna 2 eidooiers en 1 heel ei, 2 eetlepels mosterd, 1 eetlepel dragonazijn en de zonnebloemolie tot een mayonaise.
  4. Mix er de spinazie onder, om de mayonaise groen te kleuren. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper.
  5. Vermeng de boter met de gekonfijte knoflook en besmeer er de toasts mee. Bak de toasts kort in de pan.
  6. Smeer de tomatentapenade op de ene kant en de spinaziemayonaise op de andere kant.
  7. Snij een dikke plak terrine van Foie Gras af en kruid met zout en zwarte peper. Stel de sandwich samen en snij in mooie vierkantjes. Serveer de mayonaise en tapenade apart.

Voorgerecht: soep van Foie Gras, geroosterde boekweit en croutons van Jean-Philippe Watteyne

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 100 g restjes Foie Gras of rauwe Foie Gras
  • 6 cl VS cognac
  • 1 dl kippenbouillon
  • 2 dl kookroom
  • 40 g boekweitzaad
  • 1 sneetje brood
  • 30 g boter
  • zout en versgemalen peper

Bereiding:

  1. Snij de Foie Gras in blokjes.
  2. Verhit een koekenpan zonder vet en bak de Foie Gras goudbruin.
  3. Blus af met de cognac en flambeer eventueel.
  4. Doe er de bouillon en room bij en laat 10 minuten koken. Mix.
  5. Rooster het boekweitzaad in de koekenpan, zonder vetstof.
  6. Snij het brood in blokjes en bak die goudbruin in de boter.
  7. Doe het boekweitzaad in kommetjes, giet er de soep over en schep er de croutons op.

Tip: voor dit recept kun je restjes Foie Gras gebruiken. Opgelet: dit is een heel stevige soep. Serveer er niet te veel van.

Suggestie voor een hoofdgerecht: tagliata van kalfsvlees, snippers Foie Gras en karamel van frambozenazijn van Jean-Philippe Watteyne

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 g kalfsfilet
  • 30 g boter
  • 100 g rucola
  • 50 g frambozenazijn
  • 50 g suiker
  • 1 plak Foie Gras (80 g), die je eerst in de diepvries hebt gelegd
  • zout en versgemalen peper

Bereiding:

  1. Kruid het kalfsvlees met zout en peper, verhit een koekenpan met boter, bak het vlees mooi bruin, voeg de boter toe en bedruip het vlees ermee.
  2. Laat afkoelen en snij in plakjes van 5 mm.
  3. Verhit de azijn en de suiker tot een romig mengsel. Dit is de karamel.
  4. Leg het vlees op borden, gevolgd door de rucola en de karamel.
  5. Rasp de nog bevroren Foie Gras boven elk bord. Kruid met peper en zout.

Suggestie voor een hoofdgerecht: saltimbocca van Foie Gras van Sam d'Huyvetter

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 4 eendenborstfilets
  • 4 x 50 g rauwe Foie Gras
  • 4 plakjes rauwe ham
  • ½ bosje salie
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 25 g verse truffel of 50 g truffelpasta
  • 150 g hoeveboter
  • 100 ml volle room
  • 100 ml kippenbouillon
  • 4 takjes tijm
  • 2 teentjes knoflook

Bereiding:

  1. Maak de filets schoon en snij ze in lange repen. Kruid met peper en zout.
  2. Bak de stukken Foie Gras in een hete koekenpan. Kruid met peper en zout.
  3. Leg de Foie Gras op de plakjes rauwe ham en rol ze op.
  4. Leg de rauwe ham op de plakjes eend en rol ook die op. Bak in boter met een teentje knoflook, een takje tijm en een blaadje salie. Leg alles in een ovenschaal.
  5. Blus de pan af met een scheutje witte wijn en de kippenbouillon. Breng op smaak met zout en peper. Rasp de truffel boven de bouillon, doe er het takje tijm en de salie bij, voeg de volle room toe en laat sudderen.
  6. Leg het gebakken vlees in de saus en werk af met de Parmezaanse kaas. Serveer met pasta.

 

Wil je meer weten over de productie van Foie Gras in België? Of ben je nieuwsgierig naar meer recepten? Rep je dan naar https://defoiegrasroute.be/

#EnjoytItsFromEurope
#EUAgriPromo
#LeFoieGras
@foiegrasbe

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld. – Informatie over een gezonde en evenwichtige voeding is terug te vinden in de praktische gidsen van het Federaal Voedings- en Gezondheidsplan van kracht in België: https://www.health.belgium.be/nl/voeding/voedingsbeleid/voeding-en-gezondheid/nutritioneel-beleid

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen