Meest recente artikelen

Vieren zonder te verspillen: hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk eten weggooit tijdens de feestdagen?

Want voedselverspilling is niet feestelijk

Vieren zonder te verspillen: hoe zorg je ervoor dat je zo weinig mogelijk eten weggooit tijdens de feestdagen? Artikel

Ondanks het gezellige effect van een overvolle feesttafel, is er maar weinig feestelijks aan een hoop eten in de vuilnisbak moeten gooien. Hoe je dat voorkomt dit jaar? Wij vroegen het aan Karolien Olaerts.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: 'Ik gooi het liefst zo weinig mogelijk weg. Wat kan ik doen met het eten dat overblijft?'

"Ik volg je helemaal! Eten moeten weggooien doet altijd wat pijn. Tegelijkertijd ben ik grote fan van overdaad tijdens een feestmaaltijd. Er mag van niets te weinig zijn. Ik pas wel enkele trucjes toe om voedselverspilling te vermijden. Het begint bij het samenstellen van het menu. Hierbij kies ik altijd voor schalen waaruit mijn gasten het eten zelf kunnen opscheppen en niet voor gedresseerde borden. Natuurlijk zal er nog steeds eten op de borden blijven liggen, maar minder dan wanneer jij beslist wat en hoeveel er op elk bord komt. Eten dat in een serveerkom overblijft, kun je bewaren. Wat op een bord blijft liggen uiteraard niet.

Wil je je toch aan de klassieke formule houden, maak de porties dan klein en bied de mogelijkheid aan om bij te vragen. Geef bij het uitkiezen van recepten de voorkeur aan gegaarde gerechten. Rauwe bereidingen (groenten, vlees, vis) zijn namelijk veel kwetsbaarder en onmogelijk lang te bewaren. Geroosterde groenten of stoofpotjes kun je in een schone koelkast vier à vijf dagen bewaren. Zet je koelkast tijdens deze periode wat koeler, bij voorkeur op 3 of 4°C. Dit type gerechten kun je trouwens vaak ook goed invriezen!

Is je koelkast of vriezer aan de kleine kant, vraag je gasten dan om opbergdoosjes mee te brengen of voorzie er zelf. Zo kun je iedereen een doosje laten vullen. Ook een overschot aan ingrediënten in je koelkast kun je te geef aanbieden. Een extra leuk geschenkje om mee naar huis te nemen!"

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Karolien Olaerts

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen