Bevat wijn veel suiker?
Het verborgen suikergeheim
Heerlijk, zo'n glas wijn! Maar heb je eigenlijk enig idee hoeveel suiker er in zit? Het lijkt misschien een klein detail, maar het heeft een verrassend grote invloed op de smaak én je gezondheid. In dit artikel ontrafelen we het zoetste geheim van wijn!
Om correct te antwoorden moeten we eerst kijken naar hoe wijn gemaakt wordt. Net zoals alle vruchten bevatten druiven fruitsuikers. Deze worden door gist omgezet in alcohol, waardoor je alcoholisch druivensap krijgt, wijn dus. Hoe meer fruitsuikers, hoe hoger het alcoholpercentage. Dat verklaart ook waarom wijnen uit het warme zuiden, met druiven die veel zon gezien hebben, vaak veel meer alcohol bevatten.
Soms gebeurt het dat er meer fruitsuikers zijn dan de gist kan omzetten. Zodra de gist uitgewerkt is, krijg je dan restsuikers. Bij droge wijn is dat maximaal 4 gram per liter. Bij dessertwijnen kan dat variëren tussen 20 en 200 gram suiker per liter. Dat komt doordat er bij dessertwijnen specifieke druivensoorten gebruikt worden die meer suikers kunnen bevatten en die ook later geplukt worden.
Daarnaast zijn er ook druiven die minder fruitsuikers bevatten doordat ze van mindere kwaliteit zijn of doordat ze op een minder gunstige locatie groeien en bijvoorbeeld weinig zon zien. Deze druiven smaken veelal zuur. Om meer alcohol te verkrijgen en om de smaak te verbeteren wordt aan deze wijn witte kristalsuiker toegevoegd. Dit proces heet chaptalisatie en is in een bepaalde mate toegestaan in de EU. De wijnmaker hoeft dit ook niet te vermelden op het etiket.
Een uitzondering hierop is champagne. Daar bepaalt de dosage een deel van de smaak en wordt die wél vermeld op het etiket.
- Brut Nature: minder dan 3 gram suiker per liter
- Extra Brut: minder dan 6 gram suiker per liter
- Brut: minder dan 12 gram per liter
- Extra-Dry: 12-17 gram suiker per liter
- Dry: 17-32 gram suiker per liter
- Demi-Sec: 32-50 gram suiker per liter
- Doux: meer dan 50 gram suiker per liter
Stille wijnen van goede kwaliteit worden doorgaans gemaakt van goede en lekkere druiven, waardoor er dus ook geen extra suiker aan hoeft te worden toegevoegd. Wil je zeker zijn? Vraag het dan aan je wijnhandelaar of de wijnverantwoordelijke in de supermarkt.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!