Meest recente artikelen

De beste manier om uien te snijden zonder tranen

Sofie testte het uit!

De beste manier om uien te snijden zonder tranen Artikel

Uien snijden, eindigt het bij jou ook in een tranendal? Redactrice Sofie testte uit hoe het lukt zonder wenen en maakte zichzelf daarbij, speciaal voor jou, compleet belachelijk.

Sofie: "Uiensoep is by far mijn favoriete soep op een koude winterdag. Maar het snijden van die uien, dat eindigt meestal in tranen. Niet dat ik het zo erg vind dat ze in mootjes gehakt worden, maar na de eerste ui begint het: prikkende ogen, algemeen gesnotter. Ik hou de keukenrol dan maar beter bij de hand. Uien zijn trouwens niet de enige boosdoener: ook bij het snijden van sjalotjes of prei kan het gebeuren. Heel vervelend als je door de tranen dan ook je mes niet meer goed ziet en het risico loopt in je vingers te snijden. Of als plots de deurbel gaat en je met uitgelopen mascara aan de pakjesbezorger moet uitleggen dat het écht wel gaat. Op het internet vind ik tientallen manieren om uien te snijden zonder tranen, maar werken die nu echt? Tijd om ze uit te testen. Gewapend met vier kilogram uien en een doos tissues ga ik aan de slag. Ik beoordeel de verschillende methodes op hoe efficiënt ze zijn, en hoe sociaal aanvaardbaar. Want je zult het zelf merken: sommige methodes zien er ronduit belachelijk uit!"

Waaróm tranen je ogen als je uien snijdt?

Bij het snijden van uien (of uiachtigen) komt zwaveloxide vrij. Dat stofje reageert op water – en dus ook op oogvocht – en creëert zo een zwavelverbinding die je ogen irriteert. Als reactie produceren je ogen traanvocht om de irriterende stof weg te spoelen.

Lees verder onder de video

Manier 1: snijden met een scherp mes

Hoe? Ik haal het scherpste mes uit de keukenlade en snipper daarmee de ui fijn. De theorie hierachter is dat je nette sneden maakt en minder druk hoeft uit te oefenen, waardoor er minder sap en dus minder irriterende stoffen vrijkomen.

Wat gebeurt er? Vanaf de tweede ui die ik snij, beginnen mijn ogen te prikken en te tranen.

Mijn verdict: hoewel ik mijn mes vooraf nog eens even geslepen had, voelde ik toch nog een sterke reactie. Maar hé, van alle manieren ziet deze er wel nog altijd het meest professioneel uit.

Hoe efficiënt? 🧡🧡

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 2: de uien vooraf koelen

Hoe? Ik leg de ui een halfuurtje voor ik 'm met een scherp mes ga versnijden in de koelkast. Lage temperaturen zouden de afgifte van de irriterende gassen vertragen.

Wat gebeurt er? Bij de eerste ui beginnen mijn ogen al te tranen.

Mijn verdict: een halfuurtje koelen is duidelijk niet genoeg. Bewaar je uien dan gewoon standaard in de koelkast, zeg je? Dat zou je kunnen doen, maar is voor uien niet echt aangewezen: ze worden dan sneller zacht en kunnen beginnen te schimmelen. Beter is ze op een koele, droge en donkere plek te bewaren.

Hoe efficiënt? 🧡🧡

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 3: de uien onderdompelen in water

Hoe? Ik dompel de ui tijdens het snijden af en toe onder in water. Waarom? Het water zou de irriterende stoffen wegspoelen voor ze je ogen bereiken.

Wat gebeurt er? Ik denk wel een effectje te bespeuren: mijn ogen prikken wel, maar tranen niet.

Mijn verdict: deze methode werkt beter dan de vorige twee, alleen voelt het snijden van zo'n natte, glibberige ui minder veilig aan.

Hoe efficiënt? 🧡🧡🧡

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

Manier 4: een ventilator laten blazen

Hoe? Ik laat een ventilator over de uien blazen, met de lucht van me weg. Dat zou ervoor zorgen dat de prikkelende dampen worden afgevoerd, waardoor je ogen minder snel gaan tranen.

Wat gebeurt er? Mijn bureauventilatortje lijkt me prima geschikt voor deze opdracht, een grote ventilator blaast boven de uien en lijkt me minder efficiënt. En het toestelletje doet z'n ding: ik snij de uien zonder tranen!

Mijn verdict: dit lijkt tot nu toe de meest efficiënte methode in de test. De enige bedenking die ik me maak: in de zomer is zo'n ventilator in je keuken best oké, maar in de winter is dat toch wat frisjes (en ziet het er ook wat gek uit).

Hoe efficiënt? 🧡🧡🧡🧡🧡

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡🧡🧡

Totaal: 8/10  

Manier 5: met een (duik)bril aan

Hoe? Met de duikbril van mijn neefje op m'n neus maak ik mezelf compleet belachelijk. Maar hé, alles voor de job!

Wat gebeurt er? De goed afsluitende bril zorgt ervoor dat de irriterende dampen mijn ogen niet bereiken. Er zijn wel tranen, maar niet van de ui. Wél van het lachen. Want eerlijk is eerlijk: er komt niks binnen in de bril, maar hoe idioot ziet dit eruit!

Mijn verdict: heel efficiënt, maar uiterst belachelijk. Zou dit ook lukken met mijn leesbril? Dat moet ik later toch nog even testen. Ik vrees er een beetje voor, want een gewone bril sluit je ogen natuurlijk minder goed af dan deze duikbril.

Hoe efficiënt? 🧡🧡🧡🧡🧡

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡

Totaal: 6/10

Manier 6: de uien inwrijven met citroensap

Hoe? Voor ik de ui snij, wrijf ik een beetje citroensap op het snijvlak van het mes. Het zuur uit de citroen zou de chemische reactie verminderen die ervoor zorgt dat je ogen gaan tranen.

Wat gebeurt er? Net hetzelfde als bij methode één (snijden met een scherp mes): tranen!

Mijn verdict: ik heb niet het gevoel dat het citroensap ook maar iets doet.

Hoe efficiënt? 🧡🧡

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 6/10

Manier 7: met een kaars in de buurt

Hoe? Ik zet een lage kaars op het aanrecht waarop ik de ui snij en steek de kaars aan. De vlam zou de irriterende dampen aantrekken en verbranden voor ze je ogen bereiken. Gebruik dus geen te hoge kaars.

Wat gebeurt er? Geen prikkende of tranende ogen, geen loopneus… Ik weet niet of het echt door de kaars komt of door gewenning, maar gezellig was het in elk geval wel in mijn keuken.

Mijn verdict: in deze test is dit de meest efficiënte én gezelligste manier om uien te snijden zonder tranen. Een dikke tien!

Hoe efficiënt? 🧡🧡🧡🧡🧡

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/10

Manier 8: de uien koelen in de diepvriezer

Hoe? Voor deze methode stopte ik de avond voor de test een ui in de diepvriezer. De theorie zegt dat bevroren uien minder dampen afgeven bij het snijden.

Wat gebeurt er? De ui is keihard en kan meteen uit de diepvriezer onmogelijk gesneden worden. Na een halfuurtje gaat het wel, maar het snijden voelt niet veilig. Straks wordt het wenen op de spoedafdeling.

Mijn verdict: deze methode is absoluut gebuisd. Onhandig en gevaarlijk. Plus, hoe raar zou het zijn om je diepvriezer vol uien te stoppen?

Hoe efficiënt? /

Hoe sociaal aanvaardbaar? 🧡🧡🧡

Totaal: 3/10

De ultieme eindconclusie

"De absolute winnaar in deze test is de methode met de kaars: efficiënt en gezellig. Zo hoort koken te zijn, toch? De tweede en derde plaats worden gedeeld door de methode met de ventilator en het onderdompelen van de ui in water. Hoe efficiënt ook, de duikbril verloor punten door hoe stom het eruitziet, dit doe ik echt niet als iemand anders het ziet. Maar het werkt wél. Nu alleen nog die berg gesnipperde uien wegwerken… Uiensoep dan maar vanavond?"

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen