Meest recente artikelen

Hoe wordt sake gemaakt?

Met rijstkorrels!

Hoe wordt sake gemaakt? Artikel

Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Redactrice Marlies beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Deze keer: sake.

Hoewel sake vaak omschreven wordt als rijstwijn, is het allesbehalve wijn. Er komen immers geen druiven aan te pas, wel rijstkorrels. Concreet is sake een gefermenteerde alcoholische rijstdrank, die uit vier ingrediënten bestaat: gestoomde witte rijst, kōji, water en gist. Om sake te maken wordt rijst gepolijst. De kern van de rijstkorrel bevat meer zetmeel dan de buitenste randen. Naarmate je de rijst meer polijst en dus dichter tot de kern van de rijstkorrel komt, wordt de smaak van de sake als fruitiger ervaren: denk aan meloen en lychee. Hoe minder je de rijstkorrels polijst, hoe meer umami de sake zal smaken: denk aan paddenstoelen.

Om de gestoomde rijst tot een alcoholische drank te laten fermenteren, heb je suiker nodig die de gist tot alcohol kan omvormen. Rijst bevat echter enkel zetmeel en is dus niet eetbaar voor gist. Enter de kōji! Deze schimmel laat de sakemeester groeien op een deeltje van de gestoomde rijst in een broeierige omgeving. Nadat de kōji aan alle rijst en het water wordt toegevoegd, volgt er een parallelle fermentatie. Daarbij produceert de kōji enzymen die het zetmeel omvormen tot suiker, die op zijn beurt door de gist in alcohol wordt omgezet. Kōji kun je een beetje vergelijken met een zuurdesemstarter. Nadien wordt de sake gefilterd en gebotteld.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!