Meest recente artikelen

Wat is sake en hoe drink je het? Enkele basisweetjes

Lesje sake

Wat is sake en hoe drink je het? Enkele basisweetjes Artikel

Steeds vaker staat er sake op de drankkaart van restaurants en cocktailbars. Maar wat is sake juist en hoe drink je het? Wij leggen je hier alvast de basis uit.

Net zoals bij wijn, is de kennis over sake best ingewikkeld. Je kunt er zelfs een sake-opleiding over volgen. Behalve dat er ook alcohol in zit, is er verder geen link met wijn. Maar wat is sake dan precies? Hoe drink je het – koud of warm? Hoe wordt het gemaakt? En wat is de beste sake? Even een snelcursus…

Wat is sake: 7 basisweetjes

  • Japan is opgedeeld in 47 prefecturen of provincies. Elk prefectuur heeft zijn eigen soort rijst en water. Die hebben een invloed op de smaak van de sake. De Nagano-prefectuur staat bijvoorbeeld vooral gekend om de Miyama-Nishiki-rijst en Hitogokochi-sake.
  • Sake is geen destillaat, wel een fermentatieproduct. Het wordt enkel gemaakt van rijst en water, met de hulp van koji (een schimmel) en gist.
  • Sake fermenteert niet zoals wijn: in druiven is al suiker aanwezig die in alcohol kan worden omgezet. In rijst moet het zetmeel eerst nog met koji naar suiker worden omgezet.
  • Sake waarmee je kunt koken of de warme tafelsake die je weleens in een sushirestaurant hebt gedronken, zijn van een lagere kwaliteit. Deze zijn niet representatief voor het volledige sakespectrum.
  • Je hoeft sake helemaal niet warm uit kopjes te drinken. Je kunt sake ook koud uit een glas drinken.
  • Er bestaat ook sake met bubbels. De sparkling sake van Shichiken Brewery (°1750) doet zelfs denken aan champagne. Deze sprankelende sake is dan ook niet verrijkt met CO2, maar het resultaat van een tweede gisting op fles en dégorgement. De méthode traditionnelle, dus.
  • Sake heet eigenlijk 'nihonshu'. Het woord sake betekent gewoon 'alcoholische drank'.
  • Sake wordt verdeeld in categorieën per polijstingsgraad. Rijst wordt voor de fermentatie gepolijst. Daarbij wordt de harde buitenkant weggehaald van de zetmeelkern. Hoe meer de rijst gepolijst wordt, hoe fijner de smaak is en hoe meer premium de sake. De polijstingsgraad wordt weergegeven in het percentage dat van de rijst overblijft. 60% wil zeggen dat er 40% is weggehaald.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

 

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen