Meest recente artikelen

Wat is het verschil tussen vermout en martini? En hoe drink je vermout?

Glashelder!

Wat is het verschil tussen vermout en martini? En hoe drink je vermout? Artikel

Lekker eten, daar hoort ook iets lekkers om te drinken bij. Culi-redacteur Marlies beantwoordt nuchter alle vragen over de meest uiteenlopende dranken. Ditmaal: wat is het verschil tussen vermout en martini, en hoe drink je vermout?

Wat is vermout eigenlijk?

De alcoholische drank is een versterkte wijn, die voor drievierden bestaat uit wijn en gearomatiseerd wordt met tal van kruiden en botanicals. Wat er in de vermout gaat, de exacte kruidenmengeling dus, is het geheim van elke vermoutmaker. Er zijn drie soorten vermout: bitterzoete rode, florale, zoete witte en droge witte vermout.

  • Het allereerste spoor van vermout leidt ons naar Duitsland. Daar werd in de zestiende eeuw om medicinale redenen wijn aangelengd met alcohol en gearomatiseerd met het bittere kruid alsem, 'Wermut' in het Duits.
  • Parallel duikt een variant van deze versterkte wijn ook op in Italië, meer specifiek in Turijn. Hier wordt vooral rode vermout gemaakt.
  • Ook de Fransen leggen zich erop toe: in 1813 produceert Joseph Noilly de eerste droge witte vermout. Tot op vandaag is Noilly Prat het bekendste merk van vermout in Frankrijk.

Martini of martini?

Vanaf de negentiende eeuw, met de opkomst van cocktailbars, is vermout een geliefde drank voor mixologists. Het bittertje zorgt voor een betere smaakbalans en het relatief lage alcoholpercentage tussen 15 en 21 procent deed de totale hoeveelheid alcohol van de doorgaans stevige cocktails zakken. Vermout schopte het samen met gin ook tot het belangrijkste ingrediënt van dedry martini, met een olijf of citroentwist nog steeds de populairstecocktail ter wereld.

wat is vermout

De naam van de cocktail is trouwens afgeleid van het sinds 1863 bekendste vermoutmerk: het Italiaanse Martini & Rossi. Zoals zo vaak al gebeurt met populaire merken, werd Martini gebombardeerd tot soortnaam voor vermouts. Martini mag dus altijd vermout zijn, omgekeerd is niet elke vermout een Martini.

Hoe drink je vermout?

  • On the rocks of met een beetje sodawater.
  • Als deel van een cocktail, zoals de Italiaanse negroni: een deel vermout, een deel gin en een deel campari, afgewerkt met zeste van sinaasappel. 

Tip: laat de fles niet té lang staan. Als ze eenmaal geopend is, kun je de vermout door het lage alcoholpercentage slechts iets langer dan gewone wijn bewaren. Een restje gebruik je in saus of soep voor extra diepgang.

Wat is jouw favoriete cocktail met vermout?

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen