Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om verse kruiden te bewaren?

Sofie testte het uit!

Wat is de beste manier om verse kruiden te bewaren? Artikel

Je hebt kruiden gebruikt in een van je gerechtjes en je hebt nog wat over. Hoe kun je die kruiden dan het best bewaren? Redactrice Sofie test het uit!

Sofie: "Zo'n hele bos peterselie, die is meestal niet in één keer op. En van kruiden die je in de tuin afknipt, heb je ook nog weleens wat over. Wat doe jij daarmee? Weggooien? Zonde! Want er zijn vast goede manieren om je verse kruiden langer te bewaren. Ik deed de test met harde en zachte kruiden: ik koos rozemarijn voor de harde (met houtige bruine takjes) en peterselie voor de zachte (met malse groene takjes). Na een rondje research op het net deed ik de test met vijf verschillende bewaarmethodes. Ik beoordeel ze op hoe makkelijk elke manier is, en op hoelang de kruiden houdbaar bleven. En, verrassing, dat bleek veel langer dan verwacht."

Lees verder onder de video 

Manier 1: in een glas water in de keuken

Hoe? Ik knip de kruiden af en zet ze in een glas met water. Ik bewaar ze gewoon op het aanrecht in de keuken, op kamertemperatuur.

Wat gebeurt er? Na zeven dagen merk ik wat verandering op: de blaadjes zijn precies niet meer zo fris. Na tien dagen zijn de kruiden duidelijk aan het verwelken. De peterselie wordt geel, van de rozemarijn is één takje verdroogd, niettegenstaande dat de steeltjes nog steeds in het water staan.

Mijn verdict: deze simpele methode is geschikt wanneer je de kruiden binnen de week gaat gebruiken, maar anders zijn er betere methodes.

Makkelijk? 🧡🧡🧡🧡🧡

Houdbaarheid? 🧡🧡

Totaal: 7/10

Manier 2: in een glas water in de koelkast

Hoe? Net zoals bij methode 1 zet ik de kruiden in een glas water, maar ik trek er een plastic zakje over en bewaar ze in de deur van de koelkast.

Wat gebeurt er? Na tien dagen ziet de peterselie er een klein beetje minder fris uit – zoals de peterselie uit methode 1 na zeven dagen: de blaadjes lijken wat droger te zijn. De rozemarijn is nog even fris als toen hij de koelkast inging. Na tien dagen zijn de kruiden zeker nog geschikt om te gebruiken.

Mijn verdict: de koelkast is duidelijk een goed idee. De kruiden blijven absoluut verser. Het is alleen een beetje gedoe om de zakjes goed over de kruiden te krijgen (vooral bij de peterselie).

Makkelijk? 🧡🧡🧡🧡

Houdbaarheid? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

Manier 3: in een vochtig velletje keukenpapier

Hoe? Ik wikkel de kruiden in een licht vochtig velletje keukenpapier en bewaar ze in de groentelade van de koelkast.

Wat gebeurt er? Na tien dagen is het resultaat verbluffend. Zowel de peterselie als de rozemarijn ziet er nog even fris uit als toen ze de koelkast ingingen.

Mijn verdict: ideaal om je kruiden zo te bewaren. Bovendien is deze methode ook geschikt voor grotere hoeveelheden – dan zou ik wel eerder een vochtige theedoek gebruiken, die is groter.

Makkelijk? 🧡🧡🧡🧡🧡

Houdbaarheid? 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/10

Manier 4: in de diepvriezer

Hoe? Hak de kruiden fijn, verdeel ze over een ijsblokjesvorm en leng die aan met water of olijfolie. Vries ze in en gebruik ze per portie.

Wat gebeurt er? Je moet de kruiden eerst hakken en het is een beetje prutsen om de gehakte kruiden in de vorm te krijgen. Om nog maar te zwijgen van het overgieten met olijfolie en alles zonder morsen in de diepvriezer krijgen… De peterselie behoudt mooi z'n kleur, de rozemarijn wordt wat bruinig.

Mijn verdict: of je deze ingevroren kruiden nog vers kunt noemen, is de vraag. Ze zijn in elk geval rauw de diepvriezer ingegaan en zijn niet verwarmd. De peterselie voegt wel een frisgroene toets toe aan mijn soepje na tien dagen – en wellicht ook nog veel langer daarna. En handig is het wel: gewoon een blokje kruiden uit de diepvriezer halen en laten smelten in je soep of saus. Maar ik vries ook weleens een heel pak peterselie in in een diepvrieszakje en verkruimel die dan in het zakje. Takjes verwijderen en je hebt peterselie om te strooien. Dat vind ik eigenlijk nog makkelijker.

Makkelijk? 🧡🧡

Houdbaarheid? 🧡🧡🧡🧡 (5/5 voor de peterselie, 4/5 voor de rozemarijn)

Totaal: 6/10

Manier 5: in een speciaal recipiënt in de koelkast

Hoe? Op het internet vind je allerhande speciale bakjes om kruiden in de koelkast langer te bewaren. Ik koop er die eruitzien als futuristische miniserres: je stopt de kruiden erin, sluit het bakje en voegt via een opening water toe. Dan bewaar je de kruiden in de deur van de koelkast.

Wat gebeurt er? Het sluiten van de bakjes is niet zo makkelijk en onderweg naar de koelkast loopt er ook wat water uit. Maar verder is deze methode net zo efficiënt als methode 2: na tien dagen zie je de eerste verschijnselen van uitdroging bij de peterselie, maar de kruiden zijn nog goed te gebruiken.

Mijn verdict: even efficiënt, maar omslachtiger en vooral veel duurder (ik betaalde 28,48 euro voor twee bakjes) dan methode 2.

Makkelijk? 🧡🧡🧡

Houdbaarheid? 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 7/10

De ultieme eindconclusie

"Ik was verrast door het resultaat van deze test: ik had verwacht na een paar dagen al verschil te zien, maar alle kruiden bleven minstens nog een week houdbaar. Ga absoluut voor de koelkast! En je hebt niks speciaals nodig: gewoon een vochtig vel keukenpapier of een glas en een plastic zakje. Soms is simpel het beste."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen