Meest recente artikelen

Pascale Naessens' favoriete producten uit de voorraadkast

Altijd op voorraad

Pascale Naessens' favoriete producten uit de voorraadkast Artikel

Vul je voorraadkast slim en je zet elke dag in geen tijd een voedzame lunch op tafel. Dit zijn alvast Pascales favoriete producten.

Kerstomaten uit blik

Pascale: "Het is soms een zoektocht, maar de kerstomaten uit blik die 100% puur zijn en geen toegevoegde suikers, zout of bewaarmiddelen bevatten, zijn écht de moeite waard om in de voorraadkast te stockeren. Buiten het tomatenseizoen zijn tomaten uit blik een volwaardig en vaak betere keuze. Omdat ze op hun rijpst geoogst worden en meteen ingeblikt worden, zijn ze supersmaakvol en zitten ze bovendien boordevol lycopeen, een antioxidant die je cellen beschermt. Zongerijpte kerstomaatjes zijn een dankbare basis voor veel gerechten."

Lekker lunchidee: verwarm de kerstomaatjes uit blik met een scheutje olijfolie, knoflook en oregano. Werk ze af met blokjes feta en serveer ze met een restje gekookte quinoa.

Kerstomaten van Mutti, € 2,98/400 g, te koop in de supermarkt

Kamut

Pascale: "Voorgegaarde granen zoals kamut of spelt zijn ideaal op drukke dagen, want je hoeft ze nog maar 10 minuten te koken. Kamut is een oergraan en is minder bewerkt dan de klassieke tarwekorrels. Daardoor bevat het meer eiwitten en mineralen. Als ik granen gebruik, kies ik bij voorkeur voor volledige graankorrels in plaats van meel. Producten op basis van meel doen je bloedsuiker sneller schommelen, omdat de suikers daarin al vrij liggen en ze dus snel opgenomen worden in het bloed. Een intacte graankorrel bevat nog alle vezels, waardoor de suikers als het ware 'verpakt' zitten in de celstructuur. Je lichaam moet dus meer moeite doen, wat zorgt voor een tragere opname en een stabielere bloedsuiker. De korrels zijn groot en hun nootachtige smaak en volle structuur maken je maaltijd vullend én voedend. Opgelet: kamut bevat wél gluten."

Lekker lunchidee: meng gekookte kamut met gegrilde courgette, rucola en geroosterde pijnboompitten. Besprenkel hem met olijfolie en citroensap.

Bio-kamut, € 3,79/150 g, te koop in de supermarkt.

Miso-shiitakebouillon

Pascale: "Sommige dagen heb je geen zin in vlees en wil je enkel plantaardig eten. Deze bouillon van miso en shiitakes is heel intens van smaak.  Bijzonder handig: je hoeft 'm enkel nog op te warmen en ingrediënten naar keuze toe te voegen. Ideaal als lichte lunch, want enorm voedzaam, lekker bij alles… én heel gezond."

Lekker lunchidee: verwarm de misobouillon en voeg blokjes tofu, reepjes wortel en sojascheutjes toe.

Biologische miso-shiitakebouillon van Belfond, € 3,99/240 ml, o.a. te koop bij Bioplanet.

Gedroogd zeewier

Pascale: "Zeewier is wat onbekend en onbemind, en dat is jammer. Het is niet alleen verrassend lekker en makkelijk te gebruiken, maar ook bijzonder lang houdbaar in je keukenkast. Bovendien is zeewier erg gezond: het zit boordevol mineralen en is een natuurlijke bron van jodium, dat de aanmaak van schildklierhormonen ondersteunt. Een flinke eetlepel in een soepje of salade voegt niet alleen smaak toe, maar ook extra voedingsstoffen. Kies steeds voor biologisch gecontroleerde zeerwierproducten en overdrijf zeker niet in gebruik."

Lekker lunchidee: meng gesnipperd zeewier met met komkommerlinten en besprenkel de salade met sesamolie en citroensap. Werk ze af met sesamzaadjes.

Zeewiermix van Lima, € 4,99/400 g, o.a. te koop bij Bioplanet.

Sardines in blik

Pascale: "Sardines in blik zijn niet alleen handig en betaalbaar, ze zijn ook verrassend voedzaam. Ze bevatten omega 3, calcium en vitamine D, voedingsstoffen die kunnen helpen om je hart en botten te ondersteunen. De kwaliteit verschilt sterk per merk, kies dus liever voor een iets betere variant, die zijn vaak malser en voller van smaak."

Lekker lunchidee: leg sardines op een bord met dunne plakjes venkel en appel. Werk het gerechtje af met geraspte citroenschil en een scheutje olijfolie.

Sardines van Cocagne, € 3,74/125 g, te koop in de supermarkt.

Rode currypasta

Pascale: "Rode currypasta zit vol specerijen met verwarmende eigenschappen, zoals gember, chili en citroengras. Die stimuleren je spijsvertering. Eén lepeltje is genoeg om van een simpele schotel een echte smaaktopper te maken. Je hoeft het zeker niet altijd met exotische gerechten te associëren. Rode currypasta is ook lekker pittig in een omelet of een groentepuree."

Lekker lunchidee: klop eitjes los met 1/2 koffielepel rode currypasta. Bak ze met een handvol spinazie en serveer ze warm. Ideaal als snelle eiwitrijke lunch.

Rode currypasta, € 1,73, o.a. te koop bij Delhaize.

Zwarte linzen

Pascale: "Zwarte linzen staan bij veel mensen niet bovenaan op het boodschappenlijstje, en dat is jammer. Ze zijn namelijk ontzettend veelzijdig en dankbaar in gebruik. Ze blijven lang goed, zijn voordelig van prijs en doen veel goeds voor je darmen. Ze zitten immers boordevol vezels die je spijsvertering een flinke boost geven. Bovendien zijn zwarte linzen enorm elegant: het zijn net kleine parels. Ze smaken een beetje nootachtig en in combinatie met extra groenten zet je snel een volwaardige maaltijd op tafel."

Lekker lunchidee: meng gekookte zwarte linzen met stukjes avocado, rode ui en verse koriander. Doe er nog een scheutje limoensap en een versgemalen peper bij.

Biologische zwarte belugalinzen van Origami, € 4,047/500 g, o.a. te koop bij Bioplanet.

Gegrilde paprika's uit bokaal

Pascale: "Gegrilde paprika's zijn zacht, zoet en makkelijker verteerbaar dan rauwe paprika's. Het venijn voor sommige mensen met maagklachten zit 'm namelijk in het velletje, dat veel onoplosbare vezels bevat. Ze geven je maaltijd meteen kleur én smaak. Ook uit bokaal blijven ze een puur ingrediënt en vormen ze een dankbare shortcut als je geen tijd hebt om zelf paprika's te grillen."

Lekker lunchidee: maak een mix van gegrilde paprika's, zachte geitenkaas, walnoten en een druppel honing en schuif die 5 minuten onder grill.

Gegrilde paprika's, € 5,95/290 g, te koop bij Delhaize.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Pascale Naessens

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen