Moet je pompoen schillen of niet?
Spaar tijd (en je vingers)
Door alles wat je lees op sociale media wordt een mens al eens aan het twijfelen gebracht: moet je pompoen nu schillen of niet? Ontdek hier wanneer je wél of niet hoeft te schillen en hoe je je pompoen het best bereidt.
Wij houden van pompoensoep, geroosterde pompoen, pasta met pompoen… Kortom, van pompoen in al z’n gedaanten. Hij zit boordevol voedzame stoffen en in de herfst zetten wij ‘m graag op het menu. Het enige wat ons soms tegenhoudt om ‘m nog eens op het menu te zetten, is dat lastige schillen van die pompoen. Maar is dat wel altijd nodig? Het antwoord is… nee!
Welke pompoenen kun je mét schil eten?
Twee soorten pompoen zijn superinteressant als je niet houdt van pompoen schillen: de butternut (of flespompoen) en de hokkaido (ook wel kastanjepompoen genoemd). In theorie is de schil van elke pompoen eetbaar, alleen is die bij dikke pompoensoorten ook vrij dik en daarom minder aangenaam in de mond. Kies wel het liefst voor bio-exemplaren als je ook de schil gaat eten: de schil van niet-biologische groenten en fruit bevat vaak resten van gifstoffen. Al kun je die ook wegspoelen met wat natriumbicarbonaat.
Gebruik je kleinere soorten pompoen, zoals de hokkaido, dan kun je het schillen volledig achterwege laten. Bonus: de schil voegt extra voedingsstoffen én extra kleur toe. Bij de butternut hangt het er een beetje vanaf hoe lang de pompoen moet garen. Deze schil is iets dikker dan die van de hokkaido, waardoor je ‘m bij een korte gaartijd of van grotere flespompoenen toch liever niet opeet. Ga je de butternut roosteren, dan verwijder je daarom best de schil – of je schept het gare vruchtvlees met een lepel eruit wanneer je de butternut uit de oven neemt. Maak je er soep of pompoenpuree van, dan mag de schil gewoon mee verwerkt worden. Weer wat tijd uitgespaard!
Ook de patisson hoef je niet te schillen, en spaghettipompoen bereid je ongeschild, maar de schil eet je niet mee op.
Wanneer is schillen toch beter?
- als de pompoen wat ouder of wat groter is en dus een dikkere schil heeft
- als de bereidingstijd heel kort is, waardoor de schil niet de tijd heeft om gaar te worden
- als je een heel fijne bereiding (een soep of saus bijvoorbeeld) wil maken en zeker wil zijn dat er géén harde stukjes in zullen overblijven.
Ga je toch met het mes aan de slag, bekijk dan eerst even deze video over hoe je die pompoen het beste kunt schillen.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Ga snel aan de slag met deze pompoenrecepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!