De juiste tomaat voor elk gerecht
Maak je tomatengerechten nóg lekkerder
Tomaten, je vindt ze in alle soorten en maten en ze zijn geschikt voor zowel koud als warme bereidingen. En tóch kun je het verschil maken door de juiste tomaat te kiezen voor elk gerecht.
Welke tomaat gebruik je voor welk gerecht?
Baron
De Baron tomaat is gekend als een klassieke vleestomaat. Deze heeft stevig vruchtvlees, weinig pitjes en vocht. Het is de meest geteelde tomaat in België. Het is een budgetvriendelijke allrounder die zowel warm als koud heerlijk smaakt. Hoe rijper, hoe sappiger! Als je dus even écht niet weet welke tomaat te kiezen, dan is deze altijd goed.
Coeur de boeuf
De coeur de boeuf is misschien wel de primus van de tomaten. Het is een heel stevige, zoete vrucht boordevol smaak. Bovendien is deze grote tomaat ook leuk om te zien dankzij z'n geribbelde vorm. Dankzij de rijke smaak en stevigheid van de coeur de boeuf is deze soort heel lekker op zichzelf, vb. in een tomatencarpaccio, tomaat-garnaal of salade caprese. Belangrijk: een coeur de boeuf rijpt van binnen naar buiten. De tomaat kan dus perfect rijp zijn en toch nog een halfgroene schil hebben.
San Marzano
Dit langwerpige tomatenras vindt z'n oorsprong in Italië. Geen wonder dus dat deze lekker vlezige tomaat, met veel sap en goede houdbaarheid vaak voorkomt in Italiaanse bereidingen. Ook deze doet het goed in sauzen en soepen (lees hier hoe je ze nog lekkerder maakt). Of leg ze een keer op je pizza, succes verzekerd!
Kerstomaten
Kerstomaten zijn lekker zoet, ideaal voor wie op zoek is naar een gezond aperitiefhapje, een snack of een kleurrijke afwerking voor salades. Ook zijn ze warm heerlijk! Tip: verwerk ze samen met de Baron in je tomatensaus voor een extra volle smaak. Onze favoriet is zonder enige twijfel de Lily. Deze rode kerstomaat is bijna zaadloos en is daarom perfect voor salades. Bovendien oogt een Lily met haar mooie puntvorm ontzettend elegant.
Probeer bijvoorbeeld deze recepten met tomaat
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!