Wintergroenten in de keuken
Hilde, onze culi-redacteur, showt de complete wintercollectie in haar keuken. Groenten op hun best!
Spruitjes
Spruitjes bevatten, naast vitamines A, B1 en C, ook kalium, magnesium en fosfor. Kook ze maximaal tien minuten tot ze beetgaar zijn. Als je een stukje ui of brood aan het kookvocht toevoegt, heb je geen last van spruitjeslucht in huis en zijn ze lichter verteerbaar.
Suggestie: gratin met spruitjes en geitenkaas
Raapjes
Raapjes worden ook wel eens "citroenen van het noorden" genoemd omdat ze zoveel vitamine C bevatten. Je kan ze stoven, koken, stomen, frituren of je kan er puree van maken. Raapjes hebben een heerlijk zachte en aromatische smaak die bij heel veel gerechten past.
Suggestie: winters stoofpotje
Savooikool
Savooikool is vaak wat groot om in één keer op te eten, maar bewaart prima. Je kan ze op z'n minst een week op een koele plaats wegleggen. Eens aangesneden, bewaar je ze in een plasticfolie in de koelkast. Deze kool is niet alleen erg lekker, ze bevat ook veel vezels en vitamines A en C.
Suggestie: soep van savooikool met spek
Schorseneren
Schorseneer of winterasperge is weer helemaal terug van weggeweest. Leg ze na het schillen in een bodempje water met azijn om oxidatie te voorkomen. Schorseneren hebben een hoog fosfor- en ijzergehalte.
Suggestie: rode poon met gemarineerde schorseneren
Rodekool
De Romeinen wisten het al: rodekool heeft een fijne smaak, die nog verrijkt kan worden met kaneel, kruidnagel of laurier en natuurlijk met appeltjes. Deze kool bewaart op z'n minst een week en is zowel rauw als gekookt een echte lekkernij.
Suggestie: rodekool met honing
Aardperen
Aardperen hebben een zachte, zoete smaak die een beetje doet denken aan artisjok. Ze zijn voedzaam, licht verteerbaar en hun genezende werking is wetenschappelijk aangetoond. Aardperen bevatten inuline en biotine (een vitamine), calcium, silicium, ijzer en natrium en zouden daarom helpen bij reuma, jicht en verstopping.
Suggestie: eendenborst met twee purees
Pastinaak
Ze noemen hem ook pinksternagel of witte peen, deze oude groente. De smaak heeft iets weg van knolselder. Door de inuline – een stof die insulineachtig werkt, is deze groente bijzonder geschikt voor diabetici. Bewaar hem maximaal 3 of 4 dagen, bij voorkeur in een geperforeerde plactic zak.
Suggestie: pittige pastinaaksoep
Witloof
Witloof is ongetwijfeld een van de meest veelzijdige wintergroenten. Van soepje tot dessertje (gekarameliseerd)…en het is bovendien een erg vezelrijke groente die ook nog veel ijzer bevat. Wel opletten: als je ze in water laat liggen, verdwijnen de mineralen. Voor het koken of stomen kun je het witloof met citroen besprenkelen, zodat de stronk mooi wit blijft.
Suggestie: Papillot van kip met witloof
Knolselder
Knolselder werd aanvankelijk gekweekt voor zijn geneeskrachtige werking. De knol bevat erg veel vitamine C en ijzer. Maar daarnaast is het natuurlijk een bijzonder lekkere wintergroente, die gebruikt wordt als aparte groente of in soepen en purees. Hij smaakt bovendien ook heerlijk als je hem frituurt zoals frietjes of chips.
Suggestie: gegratineerde knolselder