Worstenbrood op Verloren Maandag
De eerste maandag na Driekoningen wordt er traditioneel worstenbrood gegeten.
Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans: lundi perdu of lundi parjuré) valt dit jaar op 7 januari. Het is een Vlaamse traditie op de maandag na Driekoningen. Deze dag wordt vooral herdacht in de provincie Antwerpen en in Doornik. Het is traditie om die dag worstenbroden en appelbollen te eten.
Geschiedenis
Er doen meerdere verhalen de ronde over de oorsprong van Verloren Maandag, maar dit vonden wij een leuke.
Vroeger kregen de arbeiders in de haven van Antwerpen 's zondags hun loon uitbetaald. Op Driekoningen, een feestdag, werd er feest gevierd en was er de volgende maandag zo goed als niets over van het loon. Om niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen de café's en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun gezin. De slagers maakten dan worstenbroodjes met deegresten en goedkoop vlees: heel lekker en vullend. Die dag werd er alleen verlies gemaakt door de slagers. Het was een dag van verloren arbeid, een zogenaamde "Verloren Maandag".
Als je tegenwoordig op Verloren Maandag in Antwerpen iets gaat drinken in een café krijg je er steevast gratis een worstenbroodje bij. Natuurlijk zijn de worstenbroodjes tegenwoordig van betere kwaliteit: met écht bladerdeeg en kwaliteitsvlees.
Zelf je worstenbroodjes maken?
>> Worstenbrood recept 1 (helemaal zelf te maken)
>> Worstenbrood recept 2 (met kant-en-klare worst)
>> Worstenbrood als kinderhapje