Pladijs is vis van het jaar 2011
De visserijsector en VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) hebben voor de 23ste keer een Vis van het Jaar gekozen. Dit jaar gaat die eer naar de pladijs. Vorig jaar was dat zeeduivel.
Bedoeling van deze actie: dat we met zijn allen bewuster worden van het rijke visaanbod in België. Dit jaar worden we aangespoord om massaal pladijs te eten en te kopen. Hoog tijd dat pladijs meer op het menu komt!
Wist je dat…
- pladijs een magere vissoort is? Ze bevat bovendien veel eiwitten, vitaminen en mineralen.
- de aanvoer van pladijs de belangrijkste is voor onze vissers? Toch wordt pladijs slechts door 8 percent van de Belgische gezinnen gekocht.
- pladijs het hele jaar door beschikbaar is? Vanaf juni tot einde oktober is hij echter culinair op zijn best.
- 2011 een topjaar is voor de pladijs? Dit jaar mag er 20% meer pladijs opgevist worden dan vorig jaar.
- je pladijs best even dun paneert met bloem, zout en peper? Dan is de vis op zijn lekkerst.
- de pladijs in Nederland gekend is onder de naam 'schol'? Daar is pladijs veel populairder dan in België.
- pladijs perfect geschikt is om te frituren?
>> Gebakken pladijsfilet met citroen en méér recepten