Meest recente artikelen

11 ultieme tips voor een geslaagd feest

Geen stress, gewoon genieten

11 ultieme tips voor een geslaagd feest Artikel

Natuurlijk wil je dat je feestmaal van een leien dakje loopt. Zorg daarom tijdig voor een goede voorbereiding. Met deze tips loopt alles gesmeerd!

Hapjes

1. Hoeveel hapjes heb je nodig?

Toastjes, warme hapjes, een schaal van je favoriete chips… Hapjes zijn lekker en horen zeker bij een feest, maar overdrijf er niet mee – het is tenslotte de bedoeling dat je gasten straks ook nog van je kookkunsten kunnen proeven. Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.

2. En wat drinken we erbij?

Champagne of andere bubbels (zoals cava, spumante…) zijn nog altijd het allerlekkerste bij een feestelijk aperitief. Een droge witte wijn kan ook. Voorzie 2 glazen champagne of wijn per persoon (uit 1 fles van 750 ml komen 6 glazen) en denk ook aan wie geen alcohol drinkt: water, fruitsap of een alcoholvrij aperitief.

3. Even m'n glas wegzetten

Het wordt al eens vergeten: voorzie kleine tafeltjes waar je gasten hun glas even kunnen neerzetten. Leg op elk tafeltje ook enkele kleine papieren servetjes. En zet een schaaltje waarin de gasten olijvenpitten of gebruikte prikkertjes kwijt kunnen.

>> Klik hier voor heerlijke feesthapjes

Voorgerechten

4. Zo vermijd je feeststress

Maak handige afvinklijstjes van alle hapjes en gerechten die je gaat serveren. Bijvoorbeeld een lijstje met wat je vooraf wil voorbereiden en een lijstje met alles wat je op het moment zelf nog moet doen, liefst van de verschillende stappen en in de juiste volgorde qua timing, zodat je zeker niks vergeet.

Stel voor het feest zelf een van je huisgenoten (of, als je alleen woont, een van je gasten) aan om de gasten van drank te voorzien, met de hapjes rond te gaan, eventueel ook om vooraf de tafel te dekken. Dat bespaart je een hoop stress!

5. De juiste volgorde

Ga je voor een uitgebreid feestmaal met soep en meerdere voorgerechten? Een koud voorgerecht komt steeds vóór de soep. Maak je een warm voorgerecht, dan komt de soep eerst en dan pas het warme voorgerecht.

>> Kies hier je voorgerecht voor kerst

Hoofdgerechten met vlees

6. Waarom moet je vlees laten rusten?

Snij vlees nooit meteen wanneer het uit de pan of uit de oven komt, maar verpak het in aluminiumfolie en laat het 10 à 15 minuten rusten. Zo kunnen de sappen zich mooi door het vlees verdelen en wordt het lekker zacht. Je vermijdt op die manier ook dat het vlees bij het snijden veel vocht verliest.

7. De juiste bordschikking

Wanneer je de borden serveert, zorg je ervoor dat vlees of vis onderaan liggen: zo kan het makkelijk gesneden worden. Krijg je bij het serveren hulp in de keuken, maak dan een voorbeeldbordje: het oogt altijd mooier als alle borden op de tafel er hetzelfde uitzien.

>> Vleesliefhebbers vinden hier hun gading!

Hoofdgerechten met vis

8. Wanneer is vis gaar?

Te kort gegaarde vis is niet lekker, te lang gegaarde zeker niet. Gaar vis op een niet al te hoge temperatuur, en let goed op: wanneer je tussen de 'schubben' visvlees eiwitten ziet loskomen, is hij gaar.

9. Diepvriesvis of verse vis?

Verse vis is uiteraard het lekkerste, maar vis die je ingevroren koopt, kan ook. Zelf verse vis invriezen is niet zo makkelijk: de vis droogt snel uit en eiwitverbindingen worden afgebroken. Daardoor wordt de vis taai wanneer je 'm bereidt.

Wil je vis toch zelf invriezen, dan leg je 'm best kort in de diepvriezer en dompel je 'm dan in ijskoud water zodat er zich een ijslaagje rond de vis vormt. Daarna kun je 'm verder laten bevriezen.

>> De lekkerste visrecepten voor jouw feest

Desserten

10. Hoe smelt je chocolade het best?

Gebruik chocoladedruppels of hak de chocolade in kleine stukjes van gelijke grootte. Zo kan hij gelijkmatig smelten. Doe de chocolade in een ruime kom en zet die op een klein pannetje met lichtjes kokend water. Er mogen geen druppels of stoom in de kom terechtkomen en de onderkant van de kom mag het water niet raken. Laat de chocolade zo zachtjes smelten en roer geregeld om.

Je kunt 'm ook in een glazen schaal doen en in de microgolfoven smelten: zet 30 seconden op vol vermogen, roer om, en herhaal tot de chocolade volledig gesmolten is en mooi glanst. Zet 'm niet té lang in de microgolf zodat hij niet verbrandt!

11. Sorbet maken zonder ijsmachine

Om sorbet te maken hoef je helemaal geen dure ijsmachine in huis te hebben – al is het op die manier wel iets makkelijker. Doe gewoon het mengsel in een kom die in de diepvriezer mag en die ruim genoeg is om te roeren. Dek af met huishoudfolie en zet de kom in het koudste gedeelte van de diepvriezer. Klop na een uur even door met een vork, tot je een glad mengsel krijgt. Zet opnieuw een uur in de diepvriezer en herhaal nog 2 keer. Roer er de laatste keer het opgeklopte eiwit door en laat helemaal bevriezen.

>> Feestelijke desserts om van te smullen

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen