Champagne: alles wat je moet weten over deze chique bubbels
Bubbels all the way
Met de feestdagen gaan de bubbels vlot binnen, en nog het liefst een lekker sprankelende champagne. Maar hoe kies je de juiste fles, en hoe moet je champagne schenken? Onze tips
Wat serveer je bij champagne? Welke fles kies je? En hoe schenk je 'm tot in de perfectie? Alles wat je wil weten over deze chique bubbel…
Brut, sec, extra-brut of demi-sec champagne?
- Meestal wordt champagne als aperitief geschonken, en dan zijn de brut nature en extra-brut een uitstekend idee. De gewone brut kan ook vooraf, maar is vaker geschikt bij rauwe zeevruchten zoals oesters en moules parquées en gemarineerde vis zoals ceviche en gravad lax.
- De sec en extra-dry zijn wat molliger en doen het beter bij romige gerechten met vette vis of wit vlees. Denk staartvis of makreel, en parelhoen of een lekkere kippenbout uit de oven. En wie dacht dat je bij vlees geen champagne kunt schenken, moet dringend de combinatie proberen van rosé gebraden lamskroon met een krachtige blanc de noirs (op basis van pinot noir) of rosé champagne.
- De meeste grootwarenhuizen hebben rond de feestdagen zowel een brut- als een demi-sec-versie van bekende champagnehuizen in de rekken. Kijk dit goed na als je een fles aankoopt: je kunt het vaak zien aan de andere steunkleur op het etiket en op een (soms minuscule) vermelding. Brut drink je voor of tijdens de maaltijd, demi-sec erna of bij het dessert. Serveer je een biscuittaart, geef er dan een demi-sec bij.
- Volgens foodpairingexperts kun je champagne zelfs matchen met appels, bananen en mango, maar ook met gorgonzola en emmentaler. Bij toast met emmentaler, gedroogde vruchten en een slaatje met extra vergine olijfolie kun je niks beter drinken dan een brut champagne.
Word een kenner…
- De meeste champagnes, zeker die zonder jaargang, worden het best zo jong mogelijk gedronken. Het heeft dus geen zin om een fles onderaan in een donkere kast weg te stoppen tot een volgende feestelijke gelegenheid. De wijn wordt niet ondrinkbaar, maar verliest toch aan smaak.
- Millésimes (champagnes van een bepaald jaartal) en cuvées de prestige kun je wél langer bewaren. De meeste millésimes bereiken hun hoogtepunt drie tot vijftien jaar na de oogst. Uitzonderlijke oogstjaren en prestigewijnen gaan vaak tientallen jaren mee.
- Een fles champagne bewaar je rechtop, op een koele en donkere plek. Het koolzuurgas zorgt ervoor dat de kurk vochtig blijft.
- Koel de fles goed voor het schenken. Lauwe champagne is echt niet lekker. De koelkast is de meest voor de hand liggende oplossing, maar dan moet je de fles er minstens vier uur voor het openen inleggen. Zet ze niet in de deur, want doordat je die telkens weer opent en sluit, zal de fles bij het ontkurken veel intenser schuimen.
- De ideale serveertemperatuur is 8 à 10°C, voor rijke en complexe champagnes zelfs 10 à 12°C. Een ijsemmer doet het prima als koelmiddel, maar vul hem dan met 1/3 ijs en 2/3 water. Als je alleen ijs neemt, gaat het koelproces een stuk trager.
- Vrienden op bezoek en geen fles in de koelkast? Stop je champagne zeker niet in de diepvriezer! Bij de minste schok, en dat kan al het openen van de deur zijn, kan de fles ontploffen. De druk in een champagnefles is dubbel zo groot als in een autoband. Wees dus voorzichtig, ook bij het ontkurken.
- Schudden voor gebruik is uit den boze, dat spreekt. Verwijder voorzichtig de muselet en hou steeds je duim op de kurk, zodat die niet weg kan schieten. Neem de fles onderaan vast terwijl je met de andere hand de kurk stevig vasthoudt met een handdoek of servet.
- Hou de fles schuin en draai de fles, niet de kurk, heen en weer tot je voelt dat de kurk loskomt. Duw de kurk voorzichtig opzij zodat het koolzuurgas kan ontsnappen. En hou steeds een glas bij de hand zodat je de wijn onmiddellijk kunt schenken en er geen druppel verloren gaat.
- Het ideale glas is vrij hoog. Zo kunnen de belletjes groeien voor ze het oppervlak bereiken. Ideaal is de tulpvorm, waarbij het glas in het midden wat breder wordt. Je vult het tot de helft of maximaal 2/3.
- Hoge, smalle glazen, de zogenaamde fluitjes, zijn eigenlijk niet geschikt, en coupes die tot de rand gevuld worden, zijn al helemaal uit de tijd.
Hoeveel suiker zit er in champagne?
- Brut nature: minder dan 3 g (ook bij non-dosé, dosage zéro…)
- Extra-brut: tussen 0 en 6 g
- Brut: minder dan 15 g
- Extra-dry of extra-sec: tussen 12 en 20 g
- Sec of dry: tussen 17 en 35 g
- Demi-sec: tussen 33 en 50 g
- Doux: meer dan 50 g (wordt bijna niet meer gemaakt)
Op het etiket…
- Grand cru: de druiven van deze wijn komen uitsluitend uit een wijndorp dat een champagneklassering van 100% bezit.
- Premier cru: de druiven komen uitsluitend uit wijndorpen die een klassering van minstens 90% hebben.
- Rosé: deze wordt verkregen door het kort laten meegisten van de blauwe- druivenschillen of door het toevoegen van rode wijn voor de tweede gisting.
- Blanc de blancs: een witte champagne waarvoor enkel witte druiven worden gebruikt. In de Champagne is enkel chardonnay toegelaten.
- Blanc de noirs: een witte champagne waarvoor enkel het (witte) sap van blauwe druiven is gebruikt, in de Champagne pinot noir en pinot meunier.
- Millésime: alle druiven zijn van één en hetzelfde oogstjaar a omstig.De wijn rijpt ook minstens drie jaar voor die op de markt wordt gebracht.
Alle andere vermeldingen – waaronder réserve of prestige – zijn geen beschermde benamingen op een champagne-etiket en betekenen dus niets.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!