Te veel zout is ongezond
Deze voedingswaren eet je beter niet te veel
Ruim 40% van de hoeveelheid zout die we dagelijks binnenkrijgen komt voort uit slechts 10 producten, waarvan je dat misschien helemaal niet zou verwachten.
Volgens Amerikaans onderzoek eet 90% van de Amerikanen te veel zout. Maar ook hier in België wordt te veel zout gegeten. Geschat wordt dat we gemiddeld 9 gram zout per dag eten, terwijl 2 tot 6 gram geadviseerd wordt. En ook als je geen extra zout over je eten strooit (wat trouwens een goed idee is), kun je te veel zout binnenkrijgen. Zout zit namelijk in zowat alle bewerkte voedingsmiddelen.
Uit dit onderzoek kwamen ook de 10 grootste boosdoeners:
- Brood en broodjes
- Vleeswaren
- Pizza
- Gevogelte
- Sandwiches
- Soep
- Kaas
- Pastagerechten
- Vleesgerechten
- Chips
Probeer dus de hoeveelheden die je hiervan eet te beperken. Een boterham met kaas kan best, maar zorg dat je ook voldoende andere dingen eet.
Tip: Op etiketten staat vaker natrium aangegeven dan zout en hierbij geldt dat 0,4 gram natrium gelijk is aan 1 gram zout. Let dus op het etiket!
Waarom is te veel zout eten ongezond?
Te veel zout eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.
- Te hoge bloeddruk: je lichaam houdt meer vocht vast als je veel zout eet, en dat kan leiden tot een verhoogde druk op je bloedvaten. Daar kun je dan weer hart- en vaatziekten van krijgen.
- Nierziekten: onze nieren verwijderen zout uit ons lichaam via de urine. Als de nieren te hard moeten werken, kunnen ze schade oplopen. Zorg er in elk geval voor dat je voldoende water drinkt.
- Osteoporose: een teveel aan natrium plas je uit, maar daarbij plas je ook calcium uit. Zorg er dus voor dat je zeker voldoende calcium binnenkrijgt.
Wil jij minder zout eten?
- Vervang zout door andere kruiden en specerijen.
- Voeg je toch zout toe, kies dan liever voor fijn zout dan voor grof zout. De hoeveelheid is beter te controleren.
- Zout is zout, of het nu uit de zee, uit een grot of uit de Himalaya komt. De ene soort is niet gezonder dan de andere.
- Maak zelf bouillon van verse groenten in plaats van een bouillonblokje te gebruiken.
- Kies voor verse producten in plaats van kant-en-klaar maaltijden. Die bevatten vaak te veel zout. Zelf koken is altijd de beste keuze: alleen zo ben jij de baas over wat er precies allemaal op je bord belandt. Kies ook voor verse producten als basis: conserven bevatten vaak zout als bewaarmiddel.
- Kruid zelf je vlees en vis in plaats van ze gemarineerd te kopen. Zo kies je zelf hoeveel zout je gebruikt.
- Eet je graag noten, kies dan voor de ongezouten variant. Zo krijg je wel een portie goede vetten binnen, maar geen overtollig zout.
- Vervang je plakje salami, gedroogde ham of kaas eens door een gezonde (zelfgemaakte) hummus of groentespread.
- Kies voor gezonde tussendoortjes in plaats van een bakje chips.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!