Koken op kamp
"Het eten is hier lekker!"
Elke zomer vertrekken duizenden kinderen en jongeren op kamp. Honderden kookploegen zetten zich vrijwillig in om hen elke dag iets lekkers voor te schotelen. Hoe pakken ze dat aan?
De voorbereidingen zijn het belangrijkste. Je kookt immers voor een immens grote groep. Niet alleen voor de leden, maar ook voor de leiders die meegaan. Daarom is het essentieel om nu al een draaiboek op te stellen.
- Eerst en vooral stel je een keukenploeg samen. Zo ontstaan er geen onduidelijkheden. Het is ook deze keukenploeg die zich over het eten zal ontfermen.
- Tel goed na voor hoeveel personen je telkens eten moet voorzien. In het geval van Het Heilig Kruis Mechelen is dat voor zo'n 100 personen!
- Stel een realistisch buget op. Kijk naar het aantal personen en het aantal dagen dat je op kamp bent. In ons voorbeeld is het budget 3500 euro.
- Verdeel de taken. Je hebt een keukenploeg samengesteld, maar het is ook belangrijk dat ieder zijn taak kent. De evidente taken zoals aardappelen kuisen worden niet vergeten, maar denk ook aan iemand die verantwoordelijk is om al het materiaal mee te nemen, iemand die instaat voor het maken van foto's. Dat is altijd leuk om achteraf terug te zien.
- In je draaiboek, noteer je op voorhand wat er gegeten zal worden bij elke maaltijd én wat hier allemaal voor nodig is. Ook qua hoeveelheid. Vergeet de vieruurtjes niet en de snacks die rond het kampvuur gegeten worden.
- Vergeet ook de drank niet!
Een kijkje in het menu?
De gerechten moeten eenvoudig en goedkoop zijn, gelust worden door groot en klein en genoeg variatie bevatten. Zorg voor een evenwichtige combinatie tussen zelf gerechten maken en makkelijke kant-en-klaar oplossingen. Bij Het Heilig Kruis Mechelen stond vorig jaar dit de eerste week op het menu:
Maandag
Middagmaal: Smosjes
4-uurtje: Appels
Avondmaal: Bloemkolen met worst + Chocomousse
Kampvuur: Chips
Dinsdag
Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter
Middagmaal: Juliennesoep
4-uurtje: Taart
Avondmaal: Wraps + fruityoghurt
Kampvuur: Chips en nootjes
Woensdag
Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter
Middagmaal: Pêche met tonijn
4-uurtje: Appelsien
Avondmaal: Scampi diabolo met rijst + mellowcake
Kampvuur: Pizza
Donderdag
Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter
Middagmaal: Paprikasoep
4-uurtje: Suikerwafel
Avondmaal: Stoofvlees met patatjes en koude groenten + fruitsla
Kampvuur: Chips
Vrijdag
Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter
Middagmaal: Pastasalade
4-uurtje: Watermeloen
Avondmaal: Cordon bleu, wortelen en gebakken patatjes + rijstpap met bruine suiker
Kampvuur: Chips en nootjes
Zaterdag
Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter
Middagmaal: Wortelsoep met croutons
4-uurtje: Centre wafels
Avondmaal: Balletjes in tomatensaus met puree + appelsien
Avondhapje: Pudding met hagelslag
Kampvuur: Croque monsieurs
Zondag
Ontbijt: Brood, kaas, hesp, choco, confituur, vleessla, boter
Middagmaal: Spinaziepuree met koolvis + Liègeois-pudding
4-uurtje: Peren
Avondmaal: Pêche met tonijn
Avondhapje: Chocomelk met soldatenkoek
Kampvuur: Chips
Extra tip: Vaak kunnen de overschotjes van het avondmaal in het ontbijt of in de soep verwerkt worden.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!