Meest recente artikelen

Maten en gewichten in de keuken: hoeveel ml is een eetlepel en andere handige omrekeningen

Een handig overzicht

Maten en gewichten in de keuken: hoeveel ml is een eetlepel en andere handige omrekeningen Artikel

Maten en gewichten zijn soms een mysterie. Want hoeveel gram is een eetlepel? En hoe diep is een soepbord exact? En soms kan het ook handig zijn om te weten hoeveel een snuifje nu net is. Print deze tabellen, plak ze in je keukenkast en je weet altijd wat er bedoeld wordt!

Bij het volgen van sommige recepten kun je een beetje freewheelen, maar andere recepten (denk aan bakrecepten) vergen wat meer precisie. Als een recept de volgende maten en gewichten vermeldt, weet je vanaf nu precies wat er bedoeld wordt! Handig, toch? 

Maten en gewichten: omrekenen maar!

Hoeveel is 1 lepel?

  • 1 kl = 1 koffielepel = 5 ml of 3 à 15 gram. In Nederlandse recepten wordt vaak tl of theelepel gebruikt: die is kleiner en bevat slechts 3 ml.
  • 1 el = 1 eetlepel = 15 ml of 8 à 30 gram
  • 1 dessertlepel = 10 ml

Hoeveel is 1 glas?

  • 1 waterglas = 250 ml
  • 1 wijnglas = 125 à 135 ml
  • 1 sherryglas = 80 ml
  • 1 likeurglas = 25 ml
  • 1 borrelglas = 2 el of 20 ml

Hoeveel is een snuifje of een mespuntje?

  • 1 snuifje = datgene wat je tussen duim en wijsvinger krijgt = 0,3 à 0,4 gram
  • 1 mespunt = 3 à 4 snuifjes

Andere maten

  • 1 kopje = 125 à 250 ml
  • 1 diep bord = 250 à 350 ml
  • 1 soepkop = 250 ml

Maten en gewichten in de keuken omrekenen

Meten is weten!

Huh, 3 tot 15 gram voor een koffielepel, wat is het nu? Wel, dat grote verschil kan verklaard worden door het soortelijk gewicht van verschillende ingrediënten. Een koffielepel of een kopje is een volumemaat. Vul een kopje tot de rand met water, met olie of met suiker, het zal telkens een ander gewicht hebben. Bij Libelle Lekker werken we daarom in onze recepten zo veel mogelijk met het exacte gewicht, tenzij het niet echt uitmaakt voor het resultaat.

Omrekenen van buitenlandse maten en gewichten

Wie wel eens met Engelstalige recepten kookt, weet dat het dan vaak niet over gram, milliliter of kilogram gaat, maar over cups en ounces. Dat komt doordat de Britten het imperiaal stelsel gebruiken, en wij het metrisch stelsel. Amerikanen gebruiken een variant van het imperiaal stelsel. Daardoor is er soms ook nog een verschil tussen Britse en Amerikaanse maten. Ingewikkeld allemaal. Hoe reken je dat om?

Gewicht

  • 1 oz = 1 ounce = 28,35 g
  • 1 lb = 1 pound = 453,6 g

Inhoud

  • 1 fl oz = 1 liquid ounce = 28,41 ml (UK)/29,57 ml (US)
  • 1 cup = 240 ml
  • 1 pt = 1 pint = 473 ml (UK)/568 ml (US)
  • 1 qt = 1 quart = 946 ml

Niet alleen vloeistoffen, maar ook bloem en suiker worden in Engelstalige recepten vaak uitgedrukt in cups. En daar hebben we het soortelijk gewicht weer. 1 cup bloem weegt 140 g, 1 cup kristalsuiker 200 g, 1 cup poedersuiker 160 g … Je begrijpt dat het geen gemakkelijk rekensommetje wordt. Wat wij het handigste vinden, is om een setje maatlepels in cups in huis te halen. Dan is het gewoon scheppen en klaar, en hoef je niet op zoek te gaan naar online conversietabellen (want die bestaan natuurlijk ook). Zulke maatlepels vind je in kookwinkels en ook via online shops.

Temperatuur

In Amerikaanse recepten wordt de oventemperatuur uitgedrukt in Fahrenheit (°F) waar de rest van de wereld Celsius (°C) gebruikt. Een handig lijstje met de meest gebruikte oventemperaturen:

  • 300°F = 150°C
  • 347°F = 175°C
  • 356°F = 180°C
  • 400°F = 200°C
  • 425°F = 220°C
  • 482°F = 250°C

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen